Ο Ερντογάν θα κάνει πανηγυρικό πέρασμα από την κατεχόμενη Κύπρο, στην οποία αναμένεται σήμερα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος επιφυλάσσει «εκπλήξεις», θα στείλει μηνύματα για τη «νέα γραμμή» στο Κυπριακό.

Ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, θέλοντας να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προχωρήσει στον εποικισμό της κατεχόμενης πόλης. Στα πλαίσια της φιέστας που ετοιμάζεται, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια από τουρκικής πλευράς να βρεθεί Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης, ο οποίος να αποδεχθεί να παραστεί. Με στόχο δε, να του παραδοθεί και το… κλειδί της ιδιοκτησίας του. Δεν έγινε γνωστό εάν αυτό θα συμβεί στο τέλος.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι σαφές πως η παρουσία Ερντογάν, μετά από πολύ καιρό, στην κατεχόμενη περιοχή, εγκαινιάζει και σηματοδοτεί μια νέα τακτική αναφορικά με την προώθηση της διαχρονικής πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό. Αν και επί της ουσίας δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης, καθώς διαχρονικά στόχευαν σε συνομοσπονδία, τώρα φαίνεται να επιχειρούν να το θέσουν ευθέως στις διαπραγματεύσεις.

Στα κατεχόμενα, ο Τατάρ παρουσιάζεται να διαχειρίζεται και να προωθεί τη «νέα γραμμή», ωστόσο, επειδή δεν γνωρίζει καλά το Κυπριακό, η Άγκυρα τού έχει εξασφαλίσει ομάδα στήριξης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο Εργκιούν Ολγκιούν, παλιός συνεργάτης του Ραούφ Ντενκτάς και του Ντερβίς Έρογλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια ώρα είναι σαφές πως στο παρασκήνιο κινείται έντονα το Λονδίνο. Όπως συναφώς προκύπτει από τα όσα διαμείβονται σε επαφές αλλά και αφήνονται να εννοηθούν μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του Άγγλου πρέσβη στη Λευκωσία, η βρετανική πλευρά προσεγγίζει το θέμα με βάση τη «μέση γραμμή». Δηλαδή, η Λευκωσία επιδιώκει χαλαρή (ή αποκεντρωμένη) ομοσπονδία, οι Τούρκοι δύο κράτη και τούτο μπορεί να οδηγήσει σε συνομοσπονδία. Φτάνει, όπως σημειώνουν οι Άγγλοι, «να συμφωνούν οι δύο πλευρές»