Συνολικά 114 παράνομοι μετανάστες , των οποίων τα πλοιάρια στα οποία επέβαιναν, προσέγγισαν τις κυπριακές ακτές, επέστρεψαν το προηγούμενο διήμερο στον Λιβάνο από όπου είχαν αποπλεύσει.
Την Κυριακή μεταφέρθηκαν με καταμαράν 33 άτομα που βρίσκονταν στο σκάφος που προσέγγισε το Κάβο Γκρέκο. Χθες, ναυλώθηκε μεγαλύτερο πλοιάριο και σε αυτό επιβιβάστηκαν συνολικά 81 μετανάστες.
Έφθασαν στην Κύπρο με τρία διαφορετικά πλοία. Οι 22 μετανάστες έφθασαν στο Ζύγι, οι 31 στον Πρωταρά και άλλοι 28 μεταφέρθηκαν από το κέντρο Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά. Αυτοί βρίσκονταν σε πλοιάριο με συνολικά 55 μετανάστες, το σκάφος των οποίων είχε βυθιστεί.
Ανησυχία για την ασφάλεια και υγεία των στελεχών των κυπριακών σωμάτων ασφαλείας εκφράζει ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος με αφορμή την απόφαση να συνοδεύσουν διά θαλάσσης μετανάστες από τον Λίβανο. Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ αναφέρθηκε στον «Φ» ότι τα ξημερώματα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιχείρηση για επιστροφή μεταναστών που προσέγγισαν την Κύπρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΚΑΣ, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με καταμαράν που ναύλωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο καταμαράν επιβιβάστηκαν στα ανοικτά εκτός από τους 33 μετανάστες (14 παιδιά, έξι γυναίκες και 13 άντρες) που βρίσκονταν σε πλοιάριο, εννέα άτομα της ΜΜΑΔ και τέσσερις της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ), ενώ το σκάφος συνόδευσε μέχρι τον Λίβανο σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ).
Ο ΚΑΣ ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει κάθε απόφαση της Πολιτείας και της ηγεσίας της Αστυνομίας. Εξηγεί ότι δεν υπήρχε πολυτέλεια χρόνου, καθώς έπρεπε να ανταποκριθούν άμεσα τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, από τη στιγμή που λήφθηκε η σχετική απόφαση να μην επιτραπεί στους μετανάστες να αποβιβαστούν στην Κύπρο. Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα όπως οι μελλοντικές πανομοιότυπες επιχειρήσεις, διεξάγονται με κύριο μέλημα την ασφάλεια των στελεχών, αλλά και οποιασδήποτε ανθρώπινης ζωής.
Μετανάστες που αντιλήφθηκαν ότι θα επέστρεφαν στον Λίβανο και ότι το σκάφος που τους μετέφερε δεν θα προσέγγιζε τη στεριά της Κύπρου, βουτούσαν μεσοπέλαγα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Τα στελέχη που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις με την επιστροφή τους στην Κύπρο κάνουν τεστ κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απόλυτη συνεργασία με τη Βηρυτό, στέλνει υπηρεσιακό κλιμάκιο εντός 48 ωρών για διαβούλευση με τις Αρχές του Λιβάνου για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας και Εξωτερικών, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός Αστυνομίας και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.