Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της πενταμερούς συνόδου της Γενεύης για το Κυπριακό, τόνισε πως η ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας θα είναι λόγος μη συμμετοχής μου σε μελλοντικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.
Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να εργαζόμαστε ώστε να βρεθεί λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.
Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η τουρκική πρόταση για λύση δύο κρατών αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι δεν βρέθηκε κοινό έδαφος λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι δεν θα κάνει πίσω στην πρόταση για λύση δύο κρατών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν κατέθεσαν κάποια πρόταση.
Γκουτέρες: Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επίσημες διαπραγματεύσεις – Συμφωνία για νέα Πενταμερή
Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, ωστόσο «δεν θα τα παρατήσουμε». Πρόσθεσε ότι υπήρξε ωστόσο συμφωνία για νέα πενταμερή, διευκρινίζοντας ότι πιθανόν να χρειαστούν 2-3 μήνες για την επόμενη συνάντηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του εκπροσώπου της Πίτερ Στάνο, χαιρέτισε την ανακοίνωση του κ. Γκουτέρες για διεξαγωγή νέας πενταμερούς.
Υπενθυμίζεται ότι στην ολομέλεια της δεύτερης ημέρας οι δύο πλευρές κατέθεσαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για την επόμενη μέρα του Κυπριακού, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη δυσκολία της κατάστασης που είχε μπροστά του ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Στην αίθουσα της ολομέλειας της συνόδου στο Παλάτι των Εθνών, ενώπιον των Γκουτέρες, Αναστασιάδη και των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Ην. Βασιλείου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέφερε για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια τη θέση για αναγνώριση του καθεστώτος της βορείου Κύπρου πριν από την έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων. Κατέθεσε μάλιστα και σύντομο δισέλιδο έγγραφο με την παρέμβασή του.
Συνοπτικά, ο κ. Τατάρ επέμεινε στις θέσεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών καθώς η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως είπε, είναι ένα από τα μέρη που ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960.
Οπως αναφέρεται στο κείμενο του κ. Τατάρ, αν αυτό διασφαλιστεί μέσα από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, τότε θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις υπό από την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ για μια «εταιρική σχέση», που θα καταλήξει σε συμφωνία των δύο πλευρών.
Οπως σημειώνεται, οι διαπραγματεύσεις «των δύο ανεξάρτητων πλέον κρατών» πρέπει να καταλήξουν στα θέματα περιουσίας, ασφάλειας, εδαφικών αναπροσαρμογών όπως και στις σχέσεις με την Ε.Ε., αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέγνωσε 13σέλιδη δήλωση, η οποία δεν κατατέθηκε γραπτώς, και στην οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως ιστορικό συμβιβασμό στο Κυπριακό. Εκανε επίσης εκτενείς αναφορές στις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης όπως την εκ περιτροπής προεδρία, καθώς, όπως είπε, οφείλεται στην επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς για θετική ψήφο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του υπουργικού.
Ξεκαθάρισε ότι δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που επηρεάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επίσης, έθεσε στο τραπέζι τη δυνατότητα συζήτησης αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, εφόσον ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δύο κοινότητες, όπως αυτές που καταγράφονται στο non-paper του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Οπως είπε, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν βάσει των μέχρι στιγμής συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες. Τόνισε μάλιστα ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας, όπως είχαν υποβληθεί στις 5 και 6 Ιουλίου, παραμένουν σε ισχύ υπό την αίρεση άλλων παραχωρήσεων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.