Ο Ερσίν Τατάρ, κατέθεσε πρόταση έξι σημείων για μόνιμη λύση στην Κύπρο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψη για την Κύπρο που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Στο κείμενο με τίτλο «Τουρκοκυπριακή Πρόταση για μια Βιώσιμη Συμφωνία» που κατέθεσε ο Τατάρ σημειώνονται τα εξής:

«Η ουσία της τουρκοκυπριακής πρότασης είναι η αναγνώριση της εγγενούς κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του Τουρκοκυπριακού λαού, μέσω της οποίας μπορεί να δημιουργηθεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στο νησί. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα και χρονικά καθορισμένες διαπραγματεύσεις προς μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.»

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της κρατικής υπόστασης, έχει τα ίδια δικαιώματα και το ίδιο καθεστώς που έχει και ασκεί αυτή τη στιγμή η ρωμιοκυπριακή πλευρά», υπογραμμίζεται.

Τα έξι σημεία της «Τουρκοκυπριακής Πρότασης για μια Βιώσιμη Συμφωνία»!

Ο Γενικός Γραμματέας να αναλάβει μια πρωτοβουλία ούτως ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει μια απόφαση στην οποία θα διασφαλίζεται το ίσο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δυο πλευρών. Μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει τη νέα βάση για την δημιουργία μια σχέσης μεταξύ των δυο υφιστάμενων κρατών που θα βασίζεται στη συνεργασία.

Όταν εξασφαλιστεί το ίσο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δυο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα και χρονικά καθορισμένες διαπραγματεύσεις, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την δημιουργία μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας συνεργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις θα εστιάσουν στις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δυο ανεξάρτητων κρατών, το περιουσιακό, την ασφάλεια και την προσαρμογή των συνόρων, καθώς και στις σχέσεις με την ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρήτρια.

Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, τα δύο κράτη θα αναγνωρίσουν αμοιβαία το ένα το άλλο και οι τρεις εγγυήτριες χώρες θα το υποστηρίξουν.

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα τεθεί προς έγκριση σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο θα ολοκληρωθεί σήμερα.