Συνεχίζουν τα προκαλούν στα Κατεχόμενα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος που εκτελεί χρέη «υπουργού Εξωτερικών» προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα για το «άνοιγμα» των Βαρωσίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουν στους Ελληνοκυπρίους».
Ειδικότερα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε πως συνεχίζονται ακόμα οι εργασίες προκειμένου να μετατραπούν τα Βαρώσια σε μια βιώσιμη πόλη, τονίζοντας όμως με προκλητικό τρόπο ότι αυτή ανήκει στο ψευδοκράτος και δεν πρόκειται να τεθεί υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων, κάτι που όπως είναι φυσικό ενοχλεί τη Λευκωσία και σίγουρα δεν δημιουργεί ένα θετικό κλίμα διαπραγματεύσεων.
Ο «υπουργός εξωτερικών», σε δηλώσεις του ανάφερε ότι συνεχίζονται τα έργα υποδομής για να μετατραπεί σε μια βιώσιμη πόλη η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, που, όπως ισχυρίστηκε, βρίσκεται εντός των «συνόρων» του ψευδοκράτους και άρχισε να ανοίγει σταδιακά τον Οκτώβριο του 2020. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έκαναν κανένα βήμα που επηρεάζει ιδιωτικές περιουσίες και είναι προσεχτικοί στο θέμα αυτό, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι, «όμως, όταν η υπόθεση έρθει σε εκείνο το στάδιο, θα επιλυθούν με μια φόρμουλα εναρμονισμένη με τους διεθνείς νόμους τα δικαιώματα των παλιών ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιών των οθωμανικών βακουφιών. Μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, πρέπει να πάρει μια υγιή μορφή η υποδομή μιας πόλης που ήταν κλειστή για σχεδόν 50 χρόνια. Στο τέλος, το Βαρώσι θα μετατραπεί σε μια πόλη που ζει υπό τουρκική διοίκηση. Δηλαδή, δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού στην ελληνοκυπριακή πλευρά».
Τι είπε για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Ερτουγρούλογλου επανάλαβε την τουρκική θέση ότι δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις «σε πλατφόρμες που οι Ελληνοκύπριοι τυγχάνουν μεταχείρισης κράτους και οι Τούρκοι της Κύπρου τυγχάνουν μεταχείρισης κοινότητας». Υποστήριξε ότι δεν είχαν πιθανότητα επιτυχίας τέτοιες διαπραγματεύσεις και ότι έχασαν 53 χρόνια.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλα 53 χρόνια», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η προσδοκία τους από τον ΓΓ του ΟΗΕ τώρα είναι να συγκαλέσει μιαν δεύτερη άτυπη πενταμερή διάσκεψη. «Και το σημαντικό είναι το τι θα γίνει μετά την πραγματοποίηση αυτής της δεύτερης διάσκεψης», είπε. «Αυτό που υποστηρίζουμε είναι η ισότητά μας, η κυριαρχία μας, το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους μας με το ελληνοκυπριακό κράτος. Αυτά δεν είναι στοιχεία που θα απορριφθούν, θα παραγνωριστούν και θα εγκαταλειφθούν», υποστήριξε, τέλος.