Τον Μάρτιο στην Ελβετία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ η διευρυμένη άτυπη σύνοδος για το Κυπριακό.
Μετά από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, είπε πως «αυτή η συνάντηση θα φιλοξενηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων (Χριστοδουλίδης – Τατάρ), οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας ως μητέρες πατρίδες (Γεραπετρίτης – Φιντάν) και, σε χαμηλότερο βαθμό, εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου (μάλλον Υφυπουργός Εξωτερικών).
Λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη συνάντηση θα διευκρινιστούν και θα ανακοινωθούν με την κάθοδο της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο που θα έρθει σύντομα στο νησί».
«Ίνσαλαχ» (Αν θέλει ο θεός), την επόμενη περίοδο θα καταλήξουν στο θέμα των οδοφραγμάτων, δήλωσε, επίσης, ο Ερσίν Ταταρ, καλώντας στις 21 Ιανουαρίου τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να συζητήσουν εποικοδομητικά το θέμα αυτό. Επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη περιοχή Μιας Μηλιάς, καθώς και την αντίθεσή του στην εληνοκυπριακή πρόταση για τράνζιτ διελεύσεις στα χωριά Πυρόϊ και Κόκκινα.
Επαναλαμβάνοντας τα περί επιβεβαίωσης της «κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ότι μέχρι να βρεθεί μια τελική λύση στο νησί, μπορεί να υπάρξει μια «συνεργασία των δύο κρατών».
Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι, όπως έγραψε και η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν Γκουεγιάρ στην έκθεσή της, «η ομοσπονδία, η οποία πέθανε με το Όχι των Εληνοκυπρίων το 2004 και κηδεύτηκε μετά στη σύνοδο κορυφής του Κραν Μοντάνα το 2017, δεν είναι πλέον ένα μοντέλο λύσης αποδεκτό και από τα δύο μέρη».
Υποστήριξε ότι μετά την εισβολή του 1974 επικρατεί ειρήνη και γαλήνη εδώ και 50 χρόνια και πως οι Τουρκοκύπριοι εδώ και 41 χρόνια έχουν το δικό τους «κράτος» με «ασφάλεια και ηρεμία».
Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που έχουμε καθορίσει, έχοντας επίγνωση ότι ο διάλογος έχει νόημα όταν περνά από τα λόγια στη δράση, πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι «το κράτος της τδβκ (ψευδοκράτος) είναι η εγγύηση της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή».
Η μεγαλύτερη επιθυμία του, πρόσθεσε, είναι όπως «η μητέρα πατρίδα Τουρκία» και το ψευδοκράτος να συνεχίσουν να συνεργάζονται με ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
Ο ρόλος της Τουρκίας, είπε ως παγκόσμιου παράγοντα, έχει αυξήσει το στάτους του ψευδοκράτους και «κανείς δεν μπορεί πλέον να εγκαταλείψει το κράτος της τδβκ, το οποίο θα πρέπει να είναι μέρος μιας συμφωνίας στο μέλλον».
Φιντάν: Είμαι αισιόδοξος για λύση δύο κρατών
Από τη πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος, για αποδοχή λύσης δύο κρατών από την διεθνή κοινότητα, επειδή, σε αντίθεση με προβλήματα σε άλλες περιοχές στις διεθνείς σχέσεις, «εμείς δεν στοχεύουμε να αλλάξουμε μια υπάρχουσα πραγματικότητα στο πεδίο με τις προτάσεις που κάνουμε».
Η πρότασή τους, συνέχισε, αφορά την καταγραφή της πραγματικότητας στο πεδίο.
«Άρα, όταν η Κύπρος καταλήξει σε λύση δύο κρατών, σε τι θα διαφέρει από την τρέχουσα κατάσταση; Τα σύνορα είναι ίδια, οι άνθρωποι μένουν στο ίδιο μέρος. Η καθημερινότητα θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο το επόμενο πρωί.
Επιπλέον, θα ανοίξουμε το δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ευημερία στο νησί. Πιστεύω ότι αν εξηγήσουμε καλά αυτό το θέμα και αναπτύξουμε εποικοδομητικές σχέσεις, η διεθνής κοινότητα, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η πολιτική και ο λαός της Ελλάδας θα συνηθίσουν σε αυτήν την ιδέα».
Ακόμη και πριν από μια τελική λύση, είπε, πιστεύει ότι οι δύο πλευρές μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
«Υπάρχουν βήματα που μπορούν να κάνουν δύο πολιτισμένες κοινωνίες, που σχετίζονται με την ενέργεια και την οικονομία, ενώνοντας τον βορρά και τον νότο».