AddThis Website Tools

Στις τάξεις της ΕΦ θα ενταχθούν πολύ σύντομα τα πρώτα δυο γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα H145Μ της κατασκευάστριας εταιρείας Airbus Helicopters.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», εντός Φεβρουαρίου θα παραληφθούν τα πρώτα δυο μαχητικά ελικόπτερα από τα έξι που αγόρασε η ΕΦ με προοπτική για αγορά άλλων έξι, τα οποία θα καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με την πώληση των ρωσικών μαχητικών ελικοπτέρων ΜΙ-35Ρ στη Σερβία.

Η συμφωνία αγοράς των γαλλικών μαχητικών ελικοπτέρων υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2022 στο Υπουργείο Άμυνας για το ποσό των €140 εκατ. περίπου. Ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού ελικοπτέρου χρησιμοποιείται, ήδη, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας, της Σερβίας και της Ταϊλάνδης.

Με πολλαπλούς ρόλους

Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, βασικό χαρακτηριστικό του H145M είναι η μεγάλη γκάμα διαθέσιμων προαιρετικών πακέτων εξοπλισμού που μπορούν να εγκατασταθούν και να αφαιρεθούν γρήγορα ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής. Μέσα σε λίγα λεπτά, το ελικόπτερο μπορεί να αναδιαμορφωθεί από μεταφορά στρατευμάτων με θέσεις, σε αποστολή έρευνας και διάσωσης με ανυψωτικό και φορείο διάσωσης ή σε οπλισμένο ελικόπτερο με σύνολο όπλων και βαλλιστικής προστασίας.

Μπορεί να πραγματοποιεί υποστήριξη φίλιων δυνάμεων πεζικού, ελαφρές αεροπορικές επιθέσεις, αποστολές μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού ή και εξοπλισμού, αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, στοχοποίησης και αναγνώρισης καθώς και αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Το H145M έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 3,8 τόνους με ωφέλιμο φορτίο 1,9 τόνους. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 240 χλμ την ώρα, έχοντας μέγιστη αυτονομία 638 χιλιομέτρων που μεταφράζεται σε 3,5 περίπου ώρες πτήσεις. Διαθέτει πολυβόλα των 12 και 20 χιλιοστών και εκτοξεύει αντιαρματικά βλήματα, κατευθυνόμενες με λέιζερ ρουκέτες και πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές τα 16 χιλιόμετρα. Πρόσθετα, έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με μη επανδρωμένα αεροχήματα (drone/UAV).

Καλύπτουν τα ΜΙ-35Ρ

Το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ συνηγόρησαν στην πώληση των 11 ρωσικών μαχητικών ελικοπτέρων ΜΙ-35Ρ στη Σερβία για τρεις βασικούς λόγους:

1 Ξεπεράστηκαν τεχνολογικά καθώς αγοράστηκαν το έτος 2001.

2 Για τα επόμενα 10 χρόνια απαιτείτο κονδύλι €100 εκατ. για δυο γενικές επισκευές προκειμένου να διατηρήσουν την πτητική ικανότητά τους.

3 Μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η ΕΦ δεν ήταν σε θέση να επισκευάσει τα ελικόπτερα και τα καθήλωσε.

Η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ, έτσι δεν δεσμεύεται από κυρώσεις και περιορισμούς. Η απόφαση για την πώληση των ρωσικών ελικοπτέρων λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Αύγουστο του 2021, και η μεταφορά τους στο Βελιγράδι έγινε τον Νοέμβριο του 2023 με σερβικά αεροσκάφη Antonov.

Τα 11 ΜΙ-35Ρ αναβαθμίστηκαν και εντάχθηκαν στην πολεμική αεροπορία της Σερβίας. Το κενό που δημιουργήθηκε με την πώληση των ρωσικών ΜΙ-35Ρ θα καλυφθεί με τα γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα H145Μ.

Το ένα Mi-35P καταστράφηκε

Η Κυπριακή Δημοκρατία αγόρασε 12 ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα κατά το έτος 2001, τα οποία ήταν από τα τελευταία εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη. Ένα από τα ελικόπτερα κατέπεσε στις 5 Ιουλίου 2006 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σε περιοχή της Αγίας Μαρινούδας στην Πάφο. Έχασαν τη ζωή τους ο Ρώσος σμήναρχος και εκπαιδευτής, Γιούρι Ολέινικ, 46 χρονών και ο Ελληνοκύπριος εκπαιδευόμενος και επισμηναγός, Ανδρέας Παπασωζόμενος, ηλικίας 31 χρονών.