(Ανανέωση): Δεν επιβεβαιώνει ο Ρώσος πρεσβευτής στην Λευκωσία, με δηλώσεις του στο «Σίγμα», την ύπαρξη πρόθεσης της Ρωσίας να ανοίξει προξενείο στα κατεχόμενα.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com, η χαρακτηριστική δήλωσή του Στάνισλαβ Οστάτσι, ήταν πως «Δεν πρόκειται να γίνει μια ενέργεια ανοίγματος Προξενείου, εξηγώντας ότι για να ανοίξει, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν».
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «Εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζονται τρόπους για το πώς θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου δέκα χιλιάδες Ρώσοι που διαμένουν στα Κατεχόμενα».
Κάτι που προβληματίζει και μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια, να ασκηθούν εμμέσως πιέσεις στη Λευκωσία, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο περί πιθανής αναγνώρισης.
Αρμόδιες πηγές από τη Λευκωσία δεν αρνήθηκαν τη ρωσική βολιδοσκόπηση περί εξακρίβωσης των διαθέσεων της Λευκωσίας, σε ότι αφορά την πρόθεση τους να ρυθμίσουν το θέμα της προξενικής αρωγής στα κατεχόμενα.
(Αρχικό κείμενο): Μια νέα πτυχή που δείχνει μετά την ελληνική συμμετοχή στις αντι-ρωσικές κυρώσεις αλλά και της απόφασης για αποστολή όπλων στο Κίεβο, συμβαίνει στην Κύπρο ειλημμένη απόφαση της Μόσχας για τη λειτουργία ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.
Το ρωσικό χτύπημα κατά των αποφάσεων και πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης, με πιο πρόσφατη την σημερινή απόφαση του ΥΠΕΞ για αποστολή επιστολής στον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όπου ο Ν.Δένδιας ζητά να διερευνηθεί η διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στην Μαριούπολη και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, φαίνεται να είναι “ασύμμετρο”.
Μάλιστα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς και η Κύπρος που έχει αποφασίσει να ταχθεί απέναντι στην Ρωσία δεν πήρε ούτε έναν λόγο από τον “καλεσμένο” της κυπριακής Βουλής Β.Ζελένσκι για την εισβολή των Τούρκων λόγω… τεχνικού προβλήματος.