Ο σοφός λαός χρησιμοποιεί συχνά το γνωμικό «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», για να περιγράψει καταστάσεις στις οποίες κάποιος επιτήδειος εκμεταλλεύεται χαώδεις συνθήκες προς όφελός του και τίποτα δεν είναι πιο ακριβές για να αποδώσει το χαοτικό σκηνικό που επικρατεί αναφορικά με το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου μέσω του καλωδίου GSI.
Έτσι η Τουρκία και το ψευδοκράτος αξιοποιώντας την ολιγωρία της κυπριακής πλευράς, ως προς την τελική απόφαση για την συμμετοχή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Ισραήλ και Ελλάδα, η οποία θα ληφθεί μετά τις 10 Σεπτεμβρίου εισηγούνται να επιλεγεί ως πιο «συμφέρουσα» και πιο «λογική» η σύνδεση των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου με την Τουρκία.
Σε σύσκεψη που είχαν σήμερα στη κατεχόμενη Λευκωσία αντιπροσωπείες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους υπό τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δεν υπήρξε κάποια αιχμή για παρεμπόδιση του της υλοποίησης του Great Sea Interconnector.
Στις δηλώσεις του, ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση του ψευδοκράτους με την Τουρκία μέσω αμφίδρομου καλωδίου ως έργο πολύ σημαντικό για το μέλλον του νησιού, καθώς παρέχει τη δυνατότητα για περαιτέρω διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του αντίστοιχου συστήματος της Τουρκίας.
«Έκανα» είπε «μια πρόταση στη νότια Κύπρο (Κυπριακή Δημοκρατίας) μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ την 1η Ιουλίου 2022. Ας υλοποιήσουμε αυτό το έργο του καλωδίου μαζί με τη συνεργασία των δύο κρατών (Κυπριακής Δημοκρατίας – ψευδοκράτους).
Ο βορράς και ο νότος της Κύπρου είναι ήδη διασυνδεδεμένοι. Επομένως, συζητήσαμε ξανά ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να συνδέσουμε τόσο τη βόρεια Κύπρο όσο και τη νότια Κύπρο με τις υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς της Τουρκικής Δημοκρατίας και τις διασυνδεδεμένες γραμμές της Τουρκικής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου το νησί να φτάσει σε μια ριζική λύση και να δώσει μια βιώσιμη διάσταση στο ενεργειακό ζήτημα».
Λέγοντας ότι το θέμα του Great Sea Interconnector βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο λόγω των τεχνικών δυσκολιών (μεγάλο βάθος και απόσταση), ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τη Κύπρο και το βάθος της θάλασσας είναι μόλις χίλια μέτρα κι επομένως η σύνδεση με το διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω της Τουρκίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και σωστό έργο για το μέλλον αυτού του νησιού.
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ είπε ότι πρέπει να προσεγγιστεί με ενιαίο τρόπο η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή του ηλεκτρισμού και πρόσθεσε ότι με τον Τατάρ στάθηκαν με έμφαση στο γεγονός ότι η σύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου με υποθαλάσσιο καλώδιο διπλής κατεύθυνσης ουσιαστικά δημιουργεί ευκαιρία για ολόκληρο το νησί. Συνέχισε υποστηρίζοντας τα εξής:
«Το λογικό είναι η ενοποίηση της Κύπρου ως ενιαίο σύνολο με την Ευρώπη και τον κόσμο μέσω Τουρκίας με χαμηλό κόστος που είναι πολύ πιο σωστό από τεχνικής άποψης. Το έχει αναφέρει εδώ ως έκκληση και ο κ. «πρόεδρος» (Ερσίν Τατάρ). Αυτό είναι το σωστό.
Θέλω και εγώ να αναφέρω ότι δεν έχει νόημα να επιχειρείται η κατεύθυνση προς άλλα μέρη για πολιτικούς λόγους. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που υπογράψαμε με τον κ. «πρωθυπουργό» (Ουνάλ Ουστέλ) στην Άγκυρα, στο θέμα του καλωδίου, του ηλεκτρισμού.
Το παρακολουθούμε από κοντά αυτό. Αυτά είναι έργα πολύ μεγάλων διαστάσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι έργα που έχουν τεχνική διάσταση, νομική διάσταση, διάσταση διεθνών σχέσεων, πολλές διαστάσεις. Παίρνει λίγο χρόνο να καταλήξουν, όμως είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. Άλλωστε, έχουμε θέσει επί τάπητος την πολιτική μας βούληση σε αυτό το θέμα. Θα ολοκληρώσουμε το συντομότερο τις εργασίες και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το προσεχές διάστημα πρώτα ο Θεός».
Πολιτική θύελλα στην Κύπρο για το έργο – Αβέβαιο το μέλλον του
Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Ελλάδας να βρίσκεται στον αναπνευστήρα και τις τελικές αποφάσεις να εκκρεμούν ενόψει της συνάντησης κρίσιμης συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στις 10 Σεπτεμβρίου, το ζήτημα μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και αυτών που θεωρούν ότι το καλώδιο δεν έχει τίποτα να προσφέρει, όπως αναφέρει το SIGMALive.
Ο Κύπριος πρόεδρος εξαπέλυσε τα πυρά του προς όσους όπως υποστηρίζει δεν είναι συνεπείς στις απόψεις τους.
«Ξεχνούν φαίνεται τι έλεγαν πριν ένα χρόνο, πριν δύο χρόνια, πριν τρία χρόνια, τι έκαναν όταν χειρίζονταν το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό».
Η Λευκωσία επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί του θέματος μετά την συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδος, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωπο του ΑΔΜΗΕ και της εταιρείας Νexans.
Εκεί η Λευκωσία επιδιώκει να λάβει απαντήσεις σχετικά με ζητήματα για τα οποία έχει ανησυχίες δεδομένου και του ιστορικού αποτυχιών μεγάλων αναπτύξεων στην Κύπρο, όπως το λιμάνι και η Μαρίνα Λάρνακας και το Τερματικό στο Βασιλικό.
Ο Κύπριος πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε ότι «εμείς, ως υπεύθυνη διακυβέρνηση, θα πάρουμε μια απόφαση και δεν θα φεσώσουμε ούτε οικονομικά το κράτος ούτε τους πολίτες σίγουρα. Η απόφασή μας θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και δεν θα έχει καμιά, είτε εποικοδομητική ή όχι, ασάφεια».
Το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης πυροδοτεί νέα κόντρα, εσωκομματική στον Δημοκρατικό συναγερμό.
Ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως ο κύπριος καταναλωτής θα πληρώνει φθηνότερη ενέργεια αν ολοκληρωθεί το έργο.
Υπέδειξε μάλιστα ότι κανένα έργο δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν λυθεί το Κυπριακό.
«Με άλυτο το Κυπριακό, κανένα ενεργειακό έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην Κύπρο και θα παράγουμε, ωραίες ενεργειακές ιστορίες, όπως έχει καταδειχθεί και στην πορεία των χρόνων».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου απαντώντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου επικεντρώθηκε στην γεωπολιτική αξία της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε ότι «άρα δεν πρέπει να γίνονται μακρόπνοοι σχεδιασμοί; Ο καθένας, έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά η θέση του ΔΗΣΥ είναι θετική απέναντι στο έργο».
Στην γεωπολιτική αξία στέκεται και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο υποδεικνύοντας ότι σε τέτοιου είδους έργα δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το οικονομικό κόστος. Την τοποθέτησή της την έκανε στο πλαίσιο του συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη.
ΗΠΑ: Ευκαιρία το Great Sea Interconnector
Η Τζούλι Φίσερ τόνισε ότι «έφτασε τώρα η στιγμή να μην σκεφτόμαστε μόνο τα χρήματα και την εμπλοκή της Ε.Ε σχετικά με το Great Sea Interconnector. Είναι η ώρα να σκεφτούμε το θέμα της γεωπολιτικής γύρω από ένα τέτοιο έργο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να δούμε την Κύπρο συνδεδεμένη με την Ευρώπη μέσω αυτής της ευκαιρίας».
Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ακόμη από πλευράς της Δημοκρατίας, η ανάθεση της επαναξιολόγησης του έργου απλό ξένο οίκο μελέτης όσον αφορά την σχέση κόστους-οφέλους.