Ο τέως υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγγειλε πριν λίγο την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες λόγω της πρόθεσης του να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. Προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού το οποίο ωστόσο επέλεξε να διεκδικήσει τις εκλογές με τον πρόεδρο του, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης διεκδικεί τις εκλογές ως ανεξάρτητος, αν και όλες οι πληροφορίες τον φέρουν να στηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Στις δημοσκοπήσεις που έχει γίνει μέχρι σήμερα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπερισχύει με σημαντική διαφορά όλων των άλλων υποψηφίων.
Το επίσης αντιπολιτευόμενο αριστερό ΑΚΕΛ, διεκδικεί τις προεδρικές εκλογές με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν διαπραγματευτής της κυβέρνησης Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Ουσιαστικά και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι Πρόεδροι είναι στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αποχωρεί από την πολιτική.
Το όραμα του
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρέθεσε το όραμά του για την Κύπρο. Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε:
«Οραματίζομαι την Κύπρο, με δυνατή οικονομία έναντι της κρίσης, πραγματικά ανταγωνιστική και ανθεκτική, την Κύπρο που πρωταγωνιστεί στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, με ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο, θα μεγιστοποιεί την προστιθέμενή μας αξία και θα δημιουργεί νέες, ποιοτικές, θέσεις εργασίας. Οραματίζομαι την Κύπρο, που στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας την εργαζόμενη οικογένεια, τους πολύτεκνους και τους μονογονιούς, που ενισχύει τα εισοδήματά τους, αλλά και εισάγει μέτρα που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.»
Αναφερόμενος στα κοινωνικά θέματα, είπε πως οραματίζεται «μια πατρίδα, με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, που παρέχει ασφάλεια και προστασία σε όλους και ιδίως στους πιο ευάλωτους έναντι της κρίσης: στους μικρομεσαίους, στους επαγγελματίες, στους συνταξιούχους, στα άτομα με αναπηρίες». Προσέθεσε πως το όραμά του αφορά σε «μια πατρίδα που λειτουργεί με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ευαισθησία, που σέβεται και στηρίζει τη διαφορετικότητα».
Συνέχισε, με αναφορές στους πρόσφυγες και στο σύστημα Παιδείας: «Οραματίζομαι την Κύπρο που στηρίζει ουσιαστικά τον προσφυγικό κόσμο, ο οποίος επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και – παρά τις δεκαετίες που πέρασαν – η πλειονότητά του εξακολουθεί να αγωνίζεται, ας το παραδεχτούμε, όχι επί ίσοις όροις. Δεν λησμονούμε τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα κουβαλούν τα τραύματα της εισβολής: τους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, τους παθόντες και τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας.
Οραματίζομαι την Κύπρο που έχει ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό σύστημα, που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει στα παιδιά μας μόρφωση, γνώση και δεξιότητες, ώστε να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά εργασίας: ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που φέρνει κάθε παιδί σε επαφή με την τέχνη και δίνει σε κάθε νέα και νέο εύκολη πρόσβαση στα οφέλη του πολιτισμού και της άθλησης.
Οραματίζομαι μια πατρίδα με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Στηρίζω ξεκάθαρα το ΓΕΣΥ, την περαιτέρω αναβάθμισή του, με την ενίσχυση των νοσοκομείων και των τμημάτων πρώτων βοηθειών και την ίση και εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα.
Οραματίζομαι την Κύπρο της δικαιοσύνης, που καταπολεμά την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία, τα ελλείμματα ηθικής και δεοντολογίας, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που εισάγει ξεκάθαρες διαδικασίες ελέγχου, διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Οραματίζομαι την Κύπρο που επενδύει στην ποιότητα και στη μοναδικότητα των αγροτικών μας προϊόντων και μέσα από την αγροτεχνολογία καθιστά τον πρωτογενή τομέα πόλο ανάπτυξης.
Οραματίζομαι την Κύπρο, που προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο και διατηρεί ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον, με καθαρή ενέργεια, περισσότερο πράσινο και βιώσιμη ανάπτυξη, που σέβεται τη φύση, δημιουργεί οικολογική συνείδηση και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή.
Οραματίζομαι την Κύπρο που διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ανθρωπισμό – μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο – τη μετανάστευση, με σεβασμό στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, γι’ αυτούς που πραγματικά δικαιούνται νόμιμη προστασία, αλλά με μηδενική ανοχή για όσους παρανομούν.
Οραματίζομαι την Κύπρο με υπερήφανη εξωτερική πολιτική με διεκδικητικό ρεαλισμό και ισχυρή άμυνα που λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε επιβουλή.
Οραματίζομαι την Κύπρο στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης ως κόμβο συνεργασίας, ως γέφυρα πολιτισμών, ως κέντρο καινοτομίας και αριστείας.
Οραματίζομαι πάνω από όλα μια επανενωμένη πατρίδα, ελεύθερη, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των ΗΕ και το Κεκτημένο της ΕΕ, μια πατρίδα χωρίς τα τουρκικά συρματοπλέγματα της διαίρεσης, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένους εγγυητές, η οποία θα διαδραματίζει το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το απαράδεχτο και παράνομο status quo, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του κυπριακού, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία, ούτε η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, ούτε τα δύο κράτη. Έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό Κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
Οραματίζομαι την Κύπρο που είμαι σίγουρος, μου το έχεις πει πολλές φορές, οραματίζεσαι και εσύ, έστω και αν κάποια στιγμή έχασες την ελπίδα σου και τα παράτησες.
Οραματιζόμαστε, σκεφτόμαστε και θέλουμε τα ίδια πράγματα. Ήρθε η ώρα, αφού συμφωνούμε, να το προσπαθήσουμε μαζί, όλοι, για την Κύπρο των παιδιών μας. Δεν είναι επιλογή. Είναι χρέος. Είναι οφειλή όλων μας.»