Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε ως μία νέα απαράδεκτη πρόκληση τις εργασίες που διεξάγουν οι κατοχικές αρχές το τελευταίο διάστημα για άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού της παραλίας στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου.
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «δεν θα την αφήσουμε απαρατήρητη, θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνονται να είναι οι προασπιστές του Διεθνούς Δικαίου».
«Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι επιτέλους θέματα αρχής που προβάλλονται για την παραβίαση της κυριαρχίας μιας χώρας δεν μπορεί να παραγνωρίζουν την ίδια παραβίαση από μια άλλη χώρα, και ιδιαίτερα μια χώρα που προκαλεί συνεχώς τόσο τη διεθνή κοινότητα, όσο και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και τους μελλοντικούς εταίρους της, όπως προσδοκεί, της Ευρώπης», προσέθεσε σχετικά και με τη στάση της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για τον τρόπο που ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβαλε τόσο τα ευρύτερα θέματα που αφορούν την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ιδιαίτερα «και για τον τρόπο προβολής του κυπριακού προβλήματος, πάντα μέσα στις σωστές διαστάσεις, μέσα και από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με σειρά επαφών τόσο με το Κογκρέσο, όσο και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους».
Ερωτηθείς για τον διαφαινόμενο εκνευρισμό που προκάλεσαν στην Άγκυρα οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά και για μετέπειτα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πως οι ευθύνες για μη λύση του Κυπριακού ανήκουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως και μόνο ο εκνευρισμός της Άγκυρας καταδεικνύει το πόσο ορθά ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χειριστεί το όλο θέμα και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί απόλυτα.
Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, γύρω από το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν νομίζει πως ο κ. Σχοινάς είχε πρόθεση να εμπλακεί, προσθέτοντας πως είναι καλύτερο να αποφεύγονται τέτοιου είδους αναφορές που μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένες εικόνες όσον αφορά στον ρόλο τους.
«Βεβαίως, μεταξύ των πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης υπάρχει αλληλοϋποστήριξη οσάκις υπάρχουν εκλογές, όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να διακρίνεται ή να διαφαίνεται ο διακριτός ρόλος των αξιωματούχων», κατέληξε.