Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε σήμερα πως αυτό που περισσότερο πρέπει να μετρά δεν είναι οι αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η σταθερή και θετική στάση της ΕΕ, που συμβαδίζει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την ένταξη του ψευδοκράτους στον οργανισμό τουρκογενών κρατών με το καθεστώς του παρατηρητή και τις αναφορές του κ. Ερντογάν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτό που περισσότερο πρέπει να μετρά δεν είναι οι αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου, αλλά η σταθερή και θετική στάση της ΕΕ, που είναι θέση αρχών, απόλυτα συμβαδίζουσα με το διεθνές δίκαιο και το καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αν δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν πρόβλημα δικό του, το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του κ. Ερντογάν», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό τουρκογενών κρατών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας «νομίζω αποπειράθηκε και τελικά έλαβε απάντηση ότι το μόνο καθεστώς με το οποίο θα μπορούσε να γίνει δεκτή η παράνομα υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου, ήτο ως οντότητα».

«Συνεπώς εμείς αντιδρούμε, οι αντιδράσεις φέρνουν αποτελέσματα, η απάντηση της ΕΕ ήτο μία εκ των πολλών απαντήσεων και συνεπώς αυτό έχει σημασία», είπε.

Ερωτηθείς ποια μηνύματα θα μεταφέρει στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γέντζια, με τον οποίο θα συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα του επαναλάβει τις όσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από το 2017, δηλαδή κατά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, μέχρι και πρόσφατα για τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου.

«Τις προσπάθειες, τα υπομνήματα, τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τους απεσταλμένους του ΓΓ, τη κα Λουτ, τις προσπάθειες που έγιναν, τη συναντίληψη που επικράτησε στο Βερολίνο, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, αργότερα να διοριστεί κάποιος ως ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ για να βρει εκείνο το κοινό έδαφος που να επιτρέψει έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας διάλογος ουσίας για λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως θα υπενθυμίσει επίσης στον κ. Γέντζια «τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα δημιουργούσαν ένα πρόσφορο έδαφος όλα αυτά τα χρόνια».

«Γιατί ακούω πολλά, δεν παρέμεινε αδρανής η δική μας πλευρά, υπήρξε μια σταθερά τουρκική θέση προς επίτευξη του προ πολλού και μακράν καθορισθέντος στόχου είτε της διχοτόμησης της Κύπρου, είτε του ελέγχου ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας εάν αν ευοδώνονταν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης», είπε, τέλος.

Τουρκικό υπ. Εξωτερικών για θέση ΕΕ

Νωρίτερα η Άγκυρα είχε απορρίψει την ανακοίνωση της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών που δόθηκε στο ψευδοκράτος. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει καταστεί αιχμάλωτη των στείρων πολιτικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας

Σε ανακοίνωσή του τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σχετικά με την ένταξη του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

«Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της τδβκ (ψευδοκράτος), ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρός μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

Προστίθεται ότι «όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα».

Το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι «οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας, αντίθετα με την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη στις στείρες πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας».

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου, «μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της ίσης κυριαρχίας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει παραβιαστεί από το 1963», υποστηρίζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γι αυτό, όπως αναφέρει, «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την τδβκ». Η Τουρκία, «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της τδβκ και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες», καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.