Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προς εξέταση από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Κύπρος και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ αντιτίθενται σε ορισμένα από τα μέτρα που σχεδιάζεται να εισαχθούν, γιατί εάν εγκριθούν θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση.
«Φτάσαμε στο σημείο όπου οι κυρώσεις βλάπτουν την οικονομία», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico. «Είναι σαφές ότι ορισμένες χώρες [της ΕΕ] αρχίζουν να αντιτίθενται.
Πηγή στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε στην Cyprus Mail ότι η Κύπρος είναι αντίθετη στις απαγορεύσεις:
-για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με πλοία υπό τη σημαία των χωρών της ΕΕ,
– να παρέχει στους Ρώσους πολίτες και στις ρωσικές εταιρείες συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες.
Υπάρχει ο κίνδυνος αλλαγής σημαίας των δεξαμενόπλοιων
Οι κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες ανησυχούν ότι η ΕΕ θέλει να σταματήσει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Αυτό μπορεί να αναγκάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να εγκαταλείψουν το μητρώο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μετακινηθούν σε άλλες δικαιοδοσίες. Υπενθυμίζουμε ότι περίπου 120 δεξαμενόπλοια πλέουν υπό κυπριακή σημαία.
Αντιδράσεις από Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρο
Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος λένε ότι μια πρόταση για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από δεξαμενόπλοια υπό σημαία ΕΕ θα οδηγήσει την Κίνα, την Τουρκία και τον Παναμά να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία.
Υπάρχει ακόμη μία πρόταση που δεν έχει ακόμη περιληφθεί επίσημα στο πακέτο κυρώσεων.
Όπως εξηγεί η Cyprus Mail, πρόκειται για την απαγόρευση πώλησης ακινήτων σε Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και εκείνων που διαμένουν μόνιμα στην ΕΕ.
«Η κατοχή κυπριακού διαβατηρίου δεν θα αποτελεί εξαίρεση στις κυρώσεις», τονίζει το δημοσίευμα.
Τρεις απαγορεύσεις στη μεταφορά πετρελαίου, τις συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες και την πώληση ακινήτων σε Ρώσους θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία της Κύπρου συνολικά, η οποία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω προηγούμενων κυρώσεων.
Οι νέες κυρώσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τους τομείς της ναυτιλίας, των επαγγελματικών υπηρεσιών και των ακινήτων στην Κύπρο. Ορισμένες ελεγκτικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα με την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων.
Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία αντιτίθενται σε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ.
Μέρος των σκανδιναβικών χωρών και η Ολλανδία αντιτίθενται στην απαγόρευση μετάδοσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τριών μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών που ελέγχονται από τις ρωσικές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ελαχιστοποιήσει την εξάπλωση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτό είναι παραβίαση του νόμου για την ελευθερία του λόγου, υποστηρίζουν οι αντιδρούντες.