«Ο νέος εταίρος των ΗΠΑ είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς ενώ ήταν στρατηγικός εταίρος με την Τουρκία για ένα διάστημα, αλλά, υποστήριξε το PKK-YPG στη Συρία και στη συνέχεια τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, τώρα στρέφει την πορεία της προς την Κυπριακή Δημοκρατία», γράφει σε άρθρο του ο Εμίν Οζκονούλ στα τουρκικά media.

Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας υπεγράφησαν μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο’ Μπράιαν και του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνου Κόμπου. Ο Έλληνας υπουργός Κόμπος δήλωσε μετά τη συμφωνία,

«Έχουμε γίνει ένας αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιούργησαν επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε αυτή την ενότητα στη διεθνή σκηνή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ καταργούν τις βίζες για Ελληνοκύπριους πολίτες για 90 ημέρες σε κάθε ταξίδι. Το FBI και η DEA θα παρέχουν στην ελληνική αστυνομία εξειδικευμένη εκπαίδευση σε θέματα τρομοκρατίας, οικονομικών εγκλημάτων, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δημόσιας τάξης και ναρκωτικών. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ήραν τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων στη Νότια Κύπρο που ίσχυε εδώ και 33 χρόνια.

Οι Έλληνες αξιωματικοί (της Κύπρου) θα εκπαιδεύονται και θα έχουν υποτροφίες σε στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ. Εμπιστευτικές πληροφορίες θα κοινοποιηθούν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπεριληφθεί στο παγκόσμιο πρόγραμμα των ΗΠΑ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στην Ακαδημία Ακτοφυλακής των ΗΠΑ θα εκπαιδευτούν αξιωματικοί του Κυπριακού Ναυτικού.

Βάση ελικοπτέρων chinook στο Μαρί

Ενώ υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, προβλεπόταν η δημιουργία κοινής βάσης ελικοπτέρων στην περιοχή Μαρί (Γλυκά νερά) του νησιού και η ανάπτυξη αμερικανικών ελικοπτέρων Chinook. Το Μαρί ήταν ένα από τα μέρη όπου ζούσαν πολλοί Τούρκοι πριν από την «ειρηνευτική» επιχείρηση’ (τουρκική εισβολή) στην Κύπρο το 1974.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν όπλα και υλικοτεχνική υποστήριξη στο PKK/PYD στη Συρία, δημιουργούν επίσης βάσεις στην Ελλάδα. Εκτός από τη βάση, που έχει γίνει κρίσιμο κέντρο όπως στην Αλεξανδρούπολη, οι ΗΠΑ έχουν βάσεις στην Κρήτη, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και το Στεφανοβίκειο. Στη βάση της Σούδας στην Κρήτη σχεδιάζεται να αναπτυχθούν αεροσκάφη F-35, αναφέρει τέλος το τουρκικό δημοσίευμα.