Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε πλήρης ημερών και ο Θεός να συγχωρέσει τις αμαρτίες αλλά δεν μπορεί να ξεχαστεί το γεγονός ότι η μακροβιότερη μονάρχης όλων των εποχών (βασίλεψε από το 1952 έως σήμερα επί 70 έτη) έδωσε την έγκρισή της για τον θάνατο δια απαγχονισμού δεκάδων Ελλήνων Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
Μέσα στον ορυμαγδό της «αγιοποιητικής» νεκρολογίας για τη νεκρή πλέον βασίλισσα φαίνεται πως κανείς δεν θυμάται το έγκλημα που συντελέστηκε με δικές της υπογραφές στην Κύπρο.
Μάλιστα τα στελέχη της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους (το Βρετανοί είναι περιττό, η κυριαρχούσα εθνότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν, είναι και θα είναι οι Άγγλοι που αποτελούν το 85% του πληθυσμού) θαβόντουσαν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, το οποίο ακριβώς επειδή έχει ποτιστεί με το αίμα τους, έχει αποκτήσει μία ιδιαίτερη ιερή αξία για τον Ελληνισμό.
Μιλάμε για τα Φυλακισμένα Μνήματα (μία παγκόσμια βρετανική πρωτοπορία, να κρατούν φυλακισμένους ακόμα και τους νεκρούς που τους φοβόντουσαν περισσότερο από όταν ήταν ζωντανοί).
Τα Φυλακισμένα Μνήματα είναι η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισμένους και 4 άλλα σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα.
Αποτελεί το ιερότερο μνημείο του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα.
Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ.
Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία “Φυλακισμένα Μνήματα“.
Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που σκοτώνονταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.
Ακόμα κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τον συνολικό αριθμό των Κυπρίων αγωνιστών που σκοτώθηκαν πολεμώντας τους Άγγλους ή απαγχονίστηκαν από αυτούς «In Her Majesty’s Service» (το οποίο από σήμερα αλλάζει και το Her γίνεται Ηis).
Κυμαίνονται στους 210 με 250.
Για ότι κακό συνέβη στην Κύπρο την περίοδο 1955-1959 η βασίλισσα Ελισάβετ έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Ναι λοιπόν, ο Θεός να την συγχωρέσει, αλλά όχι όμως να ξεχάσουμε τα εγκλήματα τα οποία διέπραξε κατά του Ελληνισμού.
Η βασίλισσα δεν ήταν άγγελος… του Τσάρλι και καλά θα κάνουμε να το θυμόμαστε.