Μια από τις αγαπημένες μας λιχουδιές από την παιδική ηλικία είναι το γλειφιτζούρι. Η λευκή ράβδος και η σφαιρική καραμέλα ήρθε πολλές φορές στα όνειρα μας όσο ήμασταν νεότεροι και κάποιες φορές σε μεγαλύτερη ηλικία. Σωστά;
Στην παιδική μας ηλικία μπορεί να είχαμε παρατηρήσει ότι είναι κούφια αυτή η λευκή ράβδος, αλλά μάλλον δεν αναρωτηθήκαμε γιατί. Απλά θα σκεφτήκαμε ότι έτσι είναι οι ράβδοι του γλειφιτζουριού. Κι όμως υπάρχει λόγος.
Η απάντηση είναι για πρακτικούς λόγους αλλά και για λόγους ασφαλείας. Αρχικά έχει σχέση με τον τρόπο κατασκευής των γλειφιτζουριών. Όταν λιώσει η καραμέλα, ενδέχεται να παρατηρήσετε μια μικρή τρύπα στο τέλος του ραβδίου.
Ο λόγος που υπάρχει αυτή η τρύπα είναι γιατί οι κατασκευαστές καραμέλας λιώνουν πραγματικά καραμέλα μέσα σε αυτό, ώστε να διασφαλίζει ότι το γλειφιτζούρι στην κορυφή θα παραμείνει σταθερό και κολλημένο στο ραβδί, και να μην χαλαρώνει και να πέφτει από αυτό.
Ο δεύτερος λόγος είναι έχει κάνει με την ασφάλεια εκείνου που το τρώει. Το ραβδί είναι κούφιο για να προστατέψει παιδιά και εν κλίκες από τον πνιγμό, στην περίπτωση που κατά λάθος καταπιούν τη ράβδο.
Σε αυτή τη σπάνια περίπτωση, από την τρύπα θα περάσει αέρας κάνοντας ένα θανατηφόρο σενάριο, λιγότερο επικίνδυνο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.