Τα μυρωδικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν καταφέρνουμε να τα διατηρήσουμε για αρκετό καιρό φρέσκα, κάτι που μας οδηγεί στο να τα πετάμε και να αγοράζουμε νέα.
Ένας εύκολος τρόπος είναι να αποξηράνουμε τα μυρωδικά που προσπαθούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε στιγμή ανοίγοντας το ντουλάπι της κουζίνας.
Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από την εποχή και το φυτό που έχουμε μπροστά μας. Για παράδειγμα, το θυμάρι μπορεί να αποξηρανθεί τέλεια αν απλώς αφήσουμε ένα μπουκετάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ενώ ο βασιλικός, αν τον αφήσουμε εκτεθειμένο απλώς θα χαλάσει. Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μερικά μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και ο δυόσμος, χάνουν σε γεύση όταν αποξηραίνονται, ενώ άλλα, όπως το θυμάρι και το δεντρολίβανο είναι μια χαρά κι αποξηραμένα.
Τρόποι αποξήρανσης
Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να αποξηράνουμε με φυσικό τρόπο τα φρέσκα μυρωδικά. Τα απλώνουμε σε ένα τραπέζι στο μπαλκόνι ή στη βεράντα, σε σημείο που δεν το βλέπει ο ήλιος. Αν έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου, τα τοποθετούμε μέσα σε χάρτινες σακούλες που έχουμε κάνει μικρές τρύπες για να τα προστατέψουμε από την ηλιακή ακτινοβολία.
Τον χειμώνα που η ατμόσφαιρα είναι πιο υγρή απλώνουμε τα μυρωδικά σε ράφια που έχουμε τοποθετήσει πάνω από τα καλοριφέρ. Τα μυρωδικά θα στεγνώσουν και την ίδια στιγμή το σπίτι μας θα αποκτήσει φυσικό άρωμα και φρεσκάδα.
Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο της κουζίνας. Απλώνουμε τα μυρωδικά σε χαρτί ψησίματος στο μεγάλο ρηχό ταψί του φούρνου, ώστε να έχουν χώρο και απόσταση μεταξύ τους, και ανάβουμε τον φούρνο στους 40⁰C για 3-4 ώρες περίπου.
Η ακόμη πιο εύκολη, αν και δαπανηρή λύση, είναι να αγοράσουμε έναν ειδικό αποξηραντή και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Χρήσιμο tip: Διατηρούμε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς για να προστατεύονται από τον αέρα και την υγρασία. Ιδανικά προτιμούμε τα βάζα από πηλό ή αλουμίνιο επειδή προστατεύουν κι από το φως.