ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Αψέντι: Όσα πρέπει να ξέρετε για το ποτό που το αποκαλούσαν «πράσινη νεράιδα»

Αψέντι: Όσα πρέπει να ξέρετε για το ποτό που το αποκαλούσαν «πράσινη νεράιδα»

Η Αρτεμισία το αψίνθιο ή Αψιθιά (Artemisia absinthium) είναι το πρωταρχικό συστατικό στο αψέντι που του δίνει αυτήν την αξιοσημείωτη «βοτανική» πικράδα του που έχει συσχετιστεί από την αρχαιότητα με θεούς και μαγεία.

Μπορεί, λοιπόν, το αψέντι να έχει αντιμετωπιστεί ως θεϊκό μαγικό φίλτρο, αλλά και ως σατανικό, ωστόσο υπάρχει και η αλήθεια. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ποτό που αξίζει να γνωρίσουμε.

1. Το αψέντι έχει ιδιαίτερη γεύση

Για τους περισσότερους ανθρώπους η κυρίαρχη πικρή γεύση των συστατικών του είναι τουλάχιστον περίεργη. Θα χρειαστεί χρόνο κάποιος για να τη συνηθίσει. Επίσης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκόολ, 60-70%, οπότε χρειάζεται αραίωση. Μια καλή πρόταση για να ξεκινήσει ένας αρχάριος είναι να επιλέξει το Pernod. Ένα άλλο κλασικό αψέντι είναι το Vieux Pontarlier.

2. Το αψέντι δεν προκαλεί παραισθήσεις

Αυτή είναι ίσως η πιο διαδεδομένη παραφιλολογία σχετικά με το αψέντι. Κανένα συστατικό τουυ δεν θα σας προκαλεί ψευδαισθήσεις. Αυτή η φήμη ξεκίνησε από το γεγονός ότι η αψιθιά περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται thujone (θυϊόνη) που μπορεί να προκαλέσει όντως κάποιους σπασμούς σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις.

Αλλά για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχει πιει τόσο πολύ αλκοόλ, που θα ήταν ήδη νεκρός πριν προλάβει να νιώσει την όποια επίδραση. Επιπλέον, η θυϊόνη υπάρχει και σε ροφήματα όπως το φασκόμηλο, το οποίο είναι τελείως ακίνδυνο σε φυσιολογικές ποσότητες.

3. Το αψέντι περιέχει 3 βασικά συστατικά: αψιθιά, γλυκάνισο και μαραθόσπορο

Το αψέντι φτιάχνεται από την απόσταξη ουδέτερης αλκοόλης με την «ιερή τριάδα»: την αψιθιά, τον γλυκάνισο και τον μαραθόσπορο. Άλλα συστατικά που προστίθενται συνήθως μπορεί να είναι ο ύσσωπος , το μελισσόχορτο και τον αστεροειδές γλυκάνισο.

4. Το αψέντι είναι vintage

Το αψέντι το συναντάμε στη Βίβλο, αλλά και σε αρχαία αιγυπτιακά και συριακά κείμενα. Τότε, το αψέντι ήταν μια απλούστερη συνταγή, αποτελούμενη απλώς από κρασί με αψιθιά. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών: όπως ίκτερος, εμμηνορροϊκός πόνος, αναιμία και κακή αναπνοή. Με την πάροδο των αιώνων, το αψέντι σταδιακά άλλαξε από ιατρικό σε αναψυκτικό, με τη συνταγή που τώρα θεωρούμε ως σύγχρονο αψέντι να εμφανίζεται σε φαρμακεία στην Ελβετία από τα τέλη του 1700.

5. Η παραδοσιακή μέθοδος κατανάλωσής του είναι με κρύο νερό και ζάχαρη

Η κλασική μέθοδος απόλαυσής του περιλαμβάνει έναν κύβο ζάχαρης σε ένα τρυπητό μεταλλικό κουτάλι (κουτάλι για αψέντι) που τοποθετείται πάνω από το ποτήρι με μία μεζούρα αψέντι. Παγωμένο νερό στάζει πάνω στο κύβο ζάχαρης, ώστε να αναμειχθεί το γλυκό νερό με το αψέντι.

6. Το φαινόμενο Absinthe’s louche

Το αψέντι εμφανίζει το φαινόμενο louche όταν του προστεθεί παγωμένο νερό. Συγκεκριμένα, το αψέντι θα εμφανίσει μια σταδιακή ανάπτυξη θολότητας (αδιαφάνεια) ή θα γίνει ημιδιαφανές κατά την προσθήκη του κρύου νερού. Γενικά, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν κάποιο απόσταγμα περιέχει συστατικά των οποίων οι ενώσεις δεν διαλύονται στο νερό (όπως ο μάραθος και ο γλυκάνισος) και έτσι με το που υγρανθούν δημιουργούν στο ποτό μια λευκή απόχρωση, γνωστή και ως louche. Η λευκή αυτή, γαλακτώδης απόχρωση είναι δείγμα ενός καλού αποστάγματος.

Ακόμη, η προσθήκη του νερού στο αψέντι γίνεται και για να απολαμβάνεταο καλύτερα, καθώς βγάζει περισσότερα από τα αρώματά του. Αντίστοιχη εικόνα και για τον ίδιο λόγο έχουμε όταν αναμείξουμε το ούζο με το νερό.

7. Για τα κοκτειλ χρειάζονται απλά μερικές σταγόνες

Οι περισσότερες συνταγές σήμερα χρειάζονατι απλά λίγες σταγόνες αψέντι. Για να φτιάξουμε ένα τέτοιο κοκτέιλ βάζουμε 1 σταγόνα αψέντι σε ένα παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ coupe και θα το γυρνάμε μέχρι να επικαλύψει όλο το εσωτερικό του ποτηριού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια, το αφήνουμε στην άκρη ή το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Βάζουμε 45 ml ρούμι, 15 ml Lillet Blanc, 15 ml φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ,15 ml φρέσκο χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας πορτοκάλι μαρμελάδα σε ένα σέικερ και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα. Το αδειάζουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με μια φλούδα γκρέιπφρουτ, απολαμβάνοντας όλα τα αρώματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.