ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Καμένα λίπη σε τηγάνι και κατσαρόλα: Το μυστικό για να τα αποχαιρετήσετε πανεύκολα

Καμένα λίπη σε τηγάνι και κατσαρόλα: Το μυστικό για να τα αποχαιρετήσετε πανεύκολα

Τα κολλημένα λίπη σε κατσαρόλα ή τηγάνι αποτελούν μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς τα δεκάδες καθαριστικά δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ψάξαμε, ρωτήσαμε, διασταυρώσαμε πληροφορίες στο αχανές διαδύκτυο και βρήκαμε πως τα καμένα λίπη ή ο πάτος ενός τηγανιού που έχει «πιάσει» γιατί ξεχάστηκε στο μάτι παραπάνω από όσο έπρεπε αφαιρούνται και με πολύ πιο απλό τρόπο.

Έχει συμβεί και στον πιο επιδέξιο μάγειρα. Μια στιγμή (καν’ την δέκα λεπτά) απροσεξία και το κοκκινιστό έπιασε στον πάτο της κατσαρόλας. Μπορεί να μην είναι καν αποτέλεσμα κάποιου ολέθριου μαγειρικού λάθους, αλλά αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας συνταγής.

Πάρτε για παράδειγμα ένα τηγάνι έπειτα από την προετοιμασία μιας λαχταριστής δόσης κεφτεδάκια. Λίπη, υπολείμματα κρέατος και αλευριού και το σκηνικό του εφιάλτη είναι ήδη εκεί, να περιμένει το ατελείωτο τρίψιμο στο νεροχύτη.

Ό, τι τρίψατε… «νερό κι αλάτι»

Διαβάζουμε λοιπόν πως το μυστικό συστατικό για να καθαρίσετε πιο γρήγορα με τα καμένα λίπη είναι το αλάτι. Για την ακρίβεια βρήκαμε δύο διαφορετικές μεθόδους που υπόσχονται μοναδικά αποτελέσματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το τηγάνι σας έχει αντικολλητική επίστρωση, τότε καλό θα ήταν να τσεκάρετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το αλάτι θα λειτουργήσει, ωστόσο να η επίστρωση «τραυματιστεί» είναι πιθανό να πρέπει να αγοράσετε καινούριο τηγάνι.

Η πρώτη μέθοδος περιλαμβάνει τα εξής:

  • Βάζουμε 2-3 δάχτυλα νερό (δεν βράζουμε μακαρόνια, λίγο νερό) και 2 με 3 κουταλιές αλάτι στο σκεύος. Ανακατεύουμε να λιώσει το αλάτι και αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και βάζουμε να βράσει για περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Αφαιρούμε, προσέχουμε να μην καούμε και ξεπλένουμε το σκεύος με απορρυπαντικό για τα πιάτα και σφουγγάρι.
  • Αν κάποιοι λεκέδες επιμένουν, αφήνουμε ελάχιστο καυτό νερό στον πάτο του σκεύους, ίσα να καλύπτει την επιφάνεια, προσθέτουμε 2 ακόμη κουταλιές αλάτι και τρίβουμε με το πράσινο μέρος του σφουγγαριού.

Η δεύτερη μέθοδος είναι πιο σβέλτη και εξίσου αποτελεσματική:

  • Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και 4 κουταλιές αλάτι, ώστε να πάρουμε μια παχύρρευστη πάστα
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα την πάστα αλατιού στο σκεύος και αφήνουμε για 10-15 λεπτά
  • Αφαιρούμε το αλάτι με ένα μαλακό, βαμβακερό πανί. Πλένουμε κανονικά με απορρυπαντικό για τα πιάτα και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
  • Γιατί το αλάτι μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό κατά του καμένου λίπους

Φαίνεται πως η πιο λογική εξήγηση για την καθαριστική ιδιότητα του αλατιού είναι πολύ απλά το γεγονός πως οι κόκκοι του λειτουργούν σαν σκράμπ, που σε συνδυασμό με το ζεστό νερό (το οποίο μαλακώνει τα λίπη) αφαιρούν τη βρομιά από τα σκεύη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όποιος άλλωστε διαθέτει Ελληνίδα μάνα γνωρίζει πως θαύματα στο καθάρισμα κάνει επίσης το ξίδι και η μαγειρική σόδα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα δύο παραπάνω, απλά μουλιάστε τα σκεύη σε νερό με ξύδι ή σόδα (αναλογία περίπου 1 προς 3) και στη συνέχεια πλύνετε κανονικά με απορρυπαντικό.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/zoi/kathariste-katsarola-tigani-kamena-lipi-alati”>Πώς να καθαρίσετε την κατσαρόλα και το τηγάνι από τα καμένα λίπη με ένα πάμφθηνο προϊόν που όλοι έχουμε στην κουζίνα </a></p>

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.