Τα κολλημένα λίπη σε κατσαρόλα ή τηγάνι αποτελούν μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς τα δεκάδες καθαριστικά δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ψάξαμε, ρωτήσαμε, διασταυρώσαμε πληροφορίες στο αχανές διαδύκτυο και βρήκαμε πως τα καμένα λίπη ή ο πάτος ενός τηγανιού που έχει «πιάσει» γιατί ξεχάστηκε στο μάτι παραπάνω από όσο έπρεπε αφαιρούνται και με πολύ πιο απλό τρόπο.
Έχει συμβεί και στον πιο επιδέξιο μάγειρα. Μια στιγμή (καν’ την δέκα λεπτά) απροσεξία και το κοκκινιστό έπιασε στον πάτο της κατσαρόλας. Μπορεί να μην είναι καν αποτέλεσμα κάποιου ολέθριου μαγειρικού λάθους, αλλά αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας συνταγής.
Πάρτε για παράδειγμα ένα τηγάνι έπειτα από την προετοιμασία μιας λαχταριστής δόσης κεφτεδάκια. Λίπη, υπολείμματα κρέατος και αλευριού και το σκηνικό του εφιάλτη είναι ήδη εκεί, να περιμένει το ατελείωτο τρίψιμο στο νεροχύτη.
Ό, τι τρίψατε… «νερό κι αλάτι»
Διαβάζουμε λοιπόν πως το μυστικό συστατικό για να καθαρίσετε πιο γρήγορα με τα καμένα λίπη είναι το αλάτι. Για την ακρίβεια βρήκαμε δύο διαφορετικές μεθόδους που υπόσχονται μοναδικά αποτελέσματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το τηγάνι σας έχει αντικολλητική επίστρωση, τότε καλό θα ήταν να τσεκάρετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το αλάτι θα λειτουργήσει, ωστόσο να η επίστρωση «τραυματιστεί» είναι πιθανό να πρέπει να αγοράσετε καινούριο τηγάνι.
Η πρώτη μέθοδος περιλαμβάνει τα εξής:
Η δεύτερη μέθοδος είναι πιο σβέλτη και εξίσου αποτελεσματική:
Φαίνεται πως η πιο λογική εξήγηση για την καθαριστική ιδιότητα του αλατιού είναι πολύ απλά το γεγονός πως οι κόκκοι του λειτουργούν σαν σκράμπ, που σε συνδυασμό με το ζεστό νερό (το οποίο μαλακώνει τα λίπη) αφαιρούν τη βρομιά από τα σκεύη.
Όποιος άλλωστε διαθέτει Ελληνίδα μάνα γνωρίζει πως θαύματα στο καθάρισμα κάνει επίσης το ξίδι και η μαγειρική σόδα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα δύο παραπάνω, απλά μουλιάστε τα σκεύη σε νερό με ξύδι ή σόδα (αναλογία περίπου 1 προς 3) και στη συνέχεια πλύνετε κανονικά με απορρυπαντικό.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/zoi/kathariste-katsarola-tigani-kamena-lipi-alati”>Πώς να καθαρίσετε την κατσαρόλα και το τηγάνι από τα καμένα λίπη με ένα πάμφθηνο προϊόν που όλοι έχουμε στην κουζίνα </a></p>
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.