Σίγουρα το μόνο επιβεβαιωμένο φρέσκο ψάρι που μπορείς να φας στο φέρνει κατευθείαν το καΐκι στο πιάτο σου. Σε μερικά νησιά και σε κάποιες ταβέρνες αυτό είναι εφικτό. Πάντα θα βρεις μία καλή ταβέρνα στο νησί που θα το κάνει αυτό. Θα σου ρίξει στο τηγάνι το καλύτερο και πιο φρέσκο ψάρι, κατευθείαν από το καλάθι του ψαρά.
Tο μαγειρεμένο φρέσκο ψάρι φαίνεται από το πόσο εύκολα αποσπάται η σάρκα από το κόκκαλό του. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θυμάσαι για πάντα. Είναι το πιο σημαντικό.
Επίσης το κόκκαλο του φρέσκου ψαριού είναι λευκό και όχι σκούρο γκρι ή μαύρο. Εξαιρείται η ζαργάνα που το κόκκαλό της είναι πράσινο.
Tο φρέσκο ψάρι, αν και έχει λέπια που κολλάνε στο δέρμα του, καθαρίζεται πιο εύκολα και τα εντόσθιά του βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να διαλύονται. Αυτό σαν σημείωση αν το κάνεις μόνος σου στο σπίτι και δεν θέλεις να πας σε ταβερνάκι.
Σημείωσε, όμως, ότι το φρέσκο ψάρι μπορεί να ψηθεί και με τα λέπια του στη σχάρα. Oι ναυτικοί το ψήνουν έτσι στα κάρβουνα, γιατί λένε ότι “τα λέπια τα τρώει η φωτιά”.
Επίσης, το κρέας ενός ψαριού πρέπει να είναι ζουμερό. Αν δεις πάνω στο κρέας γαλακτώδες υγρό, μην το παραγγείλεις – είναι η πρώτη ένδειξη σήψης. Επίσης, παρατήρησε προσεκτικά τις άκρες του φιλέτου. Αν έχουν γκρι απόχρωση ή μικρές κηλίδες, παράγγειλε κάτι άλλο.
Το φρέσκο ψάρι είναι εντελώς άοσμο ή μυρίζει θάλασσα. Αν όμως μυρίζει «ψαρίλα» και η μυρωδιά του είναι βαριά και ανυπόφορη, τότε έχει μείνει πολλές μέρες στο ψυγείο.
Τέλος, τα μάτια του φρέσκου ψαριού γυαλίζουν και είναι λαμπερά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.