Σίγουρα το μόνο επιβεβαιωμένο φρέσκο ψάρι που μπορείς να φας στο φέρνει κατευθείαν το καΐκι στο πιάτο σου. Σε μερικά νησιά και σε κάποιες ταβέρνες αυτό είναι εφικτό. Πάντα θα βρεις μία καλή ταβέρνα στο νησί που θα το κάνει αυτό. Θα σου ρίξει στο τηγάνι το καλύτερο και πιο φρέσκο ψάρι, κατευθείαν από το καλάθι του ψαρά.
Tο μαγειρεμένο φρέσκο ψάρι φαίνεται από το πόσο εύκολα αποσπάται η σάρκα από το κόκκαλό του. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θυμάσαι για πάντα. Είναι το πιο σημαντικό.
Επίσης το κόκκαλο του φρέσκου ψαριού είναι λευκό και όχι σκούρο γκρι ή μαύρο. Εξαιρείται η ζαργάνα που το κόκκαλό της είναι πράσινο.
Tο φρέσκο ψάρι, αν και έχει λέπια που κολλάνε στο δέρμα του, καθαρίζεται πιο εύκολα και τα εντόσθιά του βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να διαλύονται. Αυτό σαν σημείωση αν το κάνεις μόνος σου στο σπίτι και δεν θέλεις να πας σε ταβερνάκι.
Σημείωσε, όμως, ότι το φρέσκο ψάρι μπορεί να ψηθεί και με τα λέπια του στη σχάρα. Oι ναυτικοί το ψήνουν έτσι στα κάρβουνα, γιατί λένε ότι “τα λέπια τα τρώει η φωτιά”.
Επίσης, το κρέας ενός ψαριού πρέπει να είναι ζουμερό. Αν δεις πάνω στο κρέας γαλακτώδες υγρό, μην το παραγγείλεις – είναι η πρώτη ένδειξη σήψης. Επίσης, παρατήρησε προσεκτικά τις άκρες του φιλέτου. Αν έχουν γκρι απόχρωση ή μικρές κηλίδες, παράγγειλε κάτι άλλο.
Το φρέσκο ψάρι είναι εντελώς άοσμο ή μυρίζει θάλασσα. Αν όμως μυρίζει «ψαρίλα» και η μυρωδιά του είναι βαριά και ανυπόφορη, τότε έχει μείνει πολλές μέρες στο ψυγείο.
Τέλος, τα μάτια του φρέσκου ψαριού γυαλίζουν και είναι λαμπερά.