Στην κουζίνα υπάρχουν μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται, ενώ τα θεωρούμε σωστά, όμως υπάρχει τρόπος για να τα αποφύγετε.
Πρόκειται για τις σωστές πρακτικές που ακόμη και οι άνθρωποι που μαγειρεύουν πολλά χρόνια συχνά δεν γνωρίζουν.
Το λάδι στο νερό των ζυμαρικών
Σίγουρα έχετε δει τη γιαγιά ή τη μητέρα σας να ρίχνει λίγο λάδι στο νερό όταν βράζουν τα ζυμαρικά για να μην κολλήσουν. Η αλήθεια είναι ότι το λάδι δεν αναμειγνύεται με το νερό και το μόνο που κάνει είναι να ανεβαίνει στην επιφάνεια της κατσαρόλας.
Ποιο είναι το σωστό:
Για να βράσουν τα ζυμαρικά σωστά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό. Ο κανόνας λέει «1 λίτρο νερό για 100 γρ. ζυμαρικών», οπότε για ένα πακέτο μακαρόνια υπολογίζουμε 5 λίτρα νερό. Όταν είναι έτοιμα (προσοχή στους χρόνους βρασμού για να μην παραβράσουν και λασπώσουν) τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι που έχουμε τη σάλτσα. Κάποιοι σεφ συμβουλεύουν να ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα μια-δύο κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, επειδή βελτιώνει τις υφές και τα υλικά δένουν καλύτερα μεταξύ τους. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Βράζοντας τα λαχανικά
Γιατί ποτέ δεν καταφέρνετε να βράσετε σωστά τα λαχανικά; Τις περισσότερες φορές βγαίνουν παραβρασμένα και τις άλλες άβραστα. Τι πρέπει να κάνετε;
Ποιο είναι το σωστό
Ένας βασικός κανόνας βρασμού των λαχανικών λέει ότι τα λαχανικά που φυτρώνουν κάτω από τη γη (πατάτες, καρότα, βολβοί) τα βάζουμε σε κρύο νερό για να βράσουν, ενώ εκείνα που φυτρώνουν πάνω από τη γη (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι) τα βάζουμε σε νερό που έχει φτάσει σε σημείο βρασμού. Χρειάζεται προσοχή στους χρόνους, τα λαχανικά βράζουν πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Για παράδειγμα, ο σωστός χρόνος για το μπρόκολο δεν είναι παραπάνω από 3-4 λεπτά, ενώ για το σπανάκι δεν ξεπερνάει τα 2 λεπτά.
Αν θέλουμε να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρηθούν τα λαχανικά τραγανά, τα βυθίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό (με παγάκια, όχι από τη βρύση). Επίσης, το βράσιμο γίνεται σε μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και ανοιχτό καπάκι, ιδιαίτερα στα πράσινα λαχανικά που θέλουμε να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Το τηγάνι που τηγανίζουμε
Τι συμβαίνει με τα τηγανητά που φτιάχνετε στο σπίτι και δεν γίνονται νόστιμα; Άλλες φορές καίει πολύ το λάδι, άλλες φορές δεν καίει καθόλου, άλλες φορές γίνονται τραγανά, άλλες πάλι όχι. Πού είναι το λάθος; Μάλλον δεν ζεσταίνετε αρκετά καλά το τηγάνι πριν προσθέσετε το λάδι ή το βούτυρο.
Ποιο είναι το σωστό
Οτιδήποτε και να θέλουμε να φτιάξουμε σε τηγάνι (αυγά, κρέας, ψάρι, λαχανικά) το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ανοίξουμε το μάτι σε δυνατή θερμοκρασία και να αφήσουμε το τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Μόνο τότε θα προσθέσουμε τη λιπαρή ουσία (λάδι ή βούτυρο) και θα ξεκινήσουμε το τηγάνισμα ή το σοτάρισμα (θυμηθείτε επίσης ότι το ίδιο κάνουμε και με τον φούρνο, προθερμαίνουμε πάντοτε πριν βάλουμε μέσα το ταψί με το φαγητό ή το γλυκό)
Το πλύσιμο των μανιταριών
Τα μανιτάρια που πλένονται κάτω από το νερό που τρέχει, απορροφούν το νερό σαν σφουγγάρια και χάνουν από τη γεύση και το άρωμά τους. Επιπρόσθετα αυτό το επιπλέον νερό επηρεάζει τη γεύση και την υφή του φαγητού.
Ποιο είναι το σωστό
Τα λευκά μανιτάρια που χρησιμοποιούμε συνήθως στην κουζίνα, μεγαλώνουν μέσα σε μπάλες από σανό και είναι τόσο καθαρά που μπορούμε να τα βάλουμε στη σαλάτα και να τα φάμε ωμά. Αρκεί απλώς να ξεφλουδίσουμε το κεφάλι τους. Αν μας φαίνονται πολύ βρώμικα, αυτό που θα κάνουμε είναι να τα καθαρίσουμε απαλά με ένα υγρό πανί ή χαρτί κουζίνας.
Τα μυρωδικά στην κατσαρόλα
Τα μυρωδικά είναι υπέροχα υλικά στην κουζίνα, δίνουν άρωμα και γεύση και μεταμορφώνουν τα πιάτα μας. Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος τα χρησιμοποιεί λάθος. Τα ευαίσθητα μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, κ.ά) χάνουν την γεύση τους όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ποιο είναι το σωστό
Αν θέλουμε τα μυρωδικά να απελευθερώσουν το υπέροχο άρωμά τους και να διατηρήσουν τη γεύση τους, κάνουμε υπομονή. Τα κρατάμε στη άκρη και τα προσθέτουμε στο φαγητό την τελευταία στιγμή.
Μαγειρεύοντας το κρέας
Το κρέας διατηρείται στο ψυγείο και συνήθως όταν θέλουμε να το μαγειρέψουμε το βγάζουμε από εκεί και το βάζουμε απευθείας στην κατσαρόλα. Αυτό είναι λάθος επειδή το παγωμένο κρέας δεν ψήνεται σωστά, γεγονός που επηρεάζει την υφή και τη γεύση του.
Ποιο είναι το σωστό
Αρχικά το πιο σωστό από όλα είναι να αγοράζουμε φρέσκο κρέας καλής ποιότητας από κρεοπώλη που εμπιστέυόμαστε. Πριν το βάλουμε για μαγείρεμα, το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε σκεπασμένο στον πάγκο της κουζίνας για 20-30 λεπτά για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Η θερμοκρασία δωματίου δεν είναι η ζέστη των 30°C, αλλά η άνεση των 18°C-21°, οπότε υπολογίζουμε ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί.
Το σοτάρισμα των λαχανικών
Μόλις πλύνατε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές και θέλετε να τα σοτάρετε. Τα ρίχνετε στο ελαιόλαδο που έχει ζεσταθεί και εκείνα άρχισαν να αχνίζουν και να βράζουν. Πού πήγαν τα τραγανά λαχανικά;
Ποιο είναι το σωστό
Πριν βάλουμε τα λαχανικά στο τηγάνι, φροντίζουμε να είναι καθαρά και να έχουν στεγνώσει πολύ καλά. Υπενθυμίζουμε ότι ο παλιός καλός κανόνας για το σοτάρισμα των λαχανικών λέει ότι βάζουμε τα λαχανικά στο τηγάνι με σειρά σκληρότητας, από το πιο σκληρό στο πιο μαλακό. Για παράδειγμα, πρώτα θα σοτάρουμε τις πιπεριές και μετά τα κολοκυθάκια. Δεν είναι πολύ απλό;
Ακολουθήστε, λοιπόν, αυτές τις πολύ απλές οδηγίες στην κουζίνα και θα δείτε τα πιάτα σας να μεταμορφώνονται.