Η καθαριότητα είναι μεγάλη αρετή για την κουζίνα και την μαγειρική, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα κρέατα.
Στην κουζίνα, όλα θα πρέπει να είναι καθαρά πριν μαγειρέψουμε: ο πάγκος και οι επιφάνειες που χρησιμοποιούμε, το ξύλο κοπής και τα σκεύη.
Ωστόσο, όταν ετοιμαζόμαστε να μαγειρέψουμε κρέας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην το πλένουμε, σύμφωνα με την διατροφολόγο, Άνια Χιλ.
Για εκείνη, το πλύσιμο των κρεάτων δεν είναι καλή ιδέα γιατί αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων.
Αυτό μπορεί να γίνει τόσο μέσω της κουζίνας όσο και από το σώμα μας την ώρα που πάμε να το μαγειρέψουμε.
«Όσον αφορά τα λαχανικά, το πλύσιμο βοηθά στην απομάκρυνση της άμμου ή της βρωμιάς. Μειώνει την ποσότητα των μικροβίων στην επιφάνεια. Αλλά όταν πρόκειται για κρέας και πουλερικά, τα πράγματα αλλάζουν», υπογραμμίζει η ειδικός.
Επιπλέον, εάν το κρέας είναι συσκευασμένο, σημαίνει ότι είναι ασφαλές και έτοιμο για μαγείρεμα αφού οι αρμόδιες εταιρείες, διαθέτουν συστήματα που προστατεύουν από τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να το μαγειρέψετε στην κατάλληλη θερμοκρασία:
- το κοτόπουλο θα πρέπει να το μαγειρεύεται στους 74 βαθμούς Κελσίου και πάνω
- το βοδινό κρέας, το χοιρινό και το αρνί στους 63 βαθμούς Κελσίου
- τον κιμά στους 71 βαθμούς Κελσίου.