Σίγουρα όλοι μας έχουμε δοκιμάσει φαγητό αεροπλάνου στη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού μας. Πόσα ξέρουμε όμως για αυτό;

Ας τα δούμε ένα ένα:

1. To catering αεροπλάνων είναι μια παγκόσμια επιχείρηση των 13 δις. εκατομμυρίων δολλαρίων.

2. Στις 11 Οκτωβρίου 1919, η Handley-Page σέρβιρε το πρώτο γεύμα σε πτήση από το Λονδίνο στο Παρίσι. Για 3 σελίνια, οι επιβάτες μπορούσαν να αγοράσουν ένα συσκευασμένο γεύμα με σάντουιτς και φρούτο.

3. Σε περίπτωση που μια πτήση έχει καθυστέρηση για πάνω από 6-8 ώρες, όλο το φαγητό πετάγεται για να είσαι σίγουρο πως θα είναι ασφαλές.

4. Τα αεροπλάνα δεν έχουν κουζίνα για λόγους ασφαλείας. Το φαγητό λοιπόν προετοιμάζεται στο έδαφος και μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά στο αεροσκάφος.

5. Το φαγητό προετοιμάζεται περίπου 10 ώρες πριν την κατανάλωσή του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ακριβώς… φρέσκο! Είναι απόλυτα ασφαλές, όμως!

6. Σύμφωνα με έρευνα του 2013, οι αεροπορικές εταιρίες χρεώνουν το φαγητό πάνω από 2600% παραπάνω από το σούπερ μάρκετ.

7. Οι αεροπορικές εταιρίες προγραμματίζουν το μενού τους τουλάχιστον 6 μήνες νωρίτερα.

8. Οι πιλότοι τρώνε διαφορετικό γεύμα, προκειμένου να μην πάθουν και οι δύο τροφική δηλητηρίαση ταυτόχρονα.

9. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA), ο καφές και το τσάι δεν είναι ό, τι πιο υγιεινό μπορείς να απολαύσεις κατά την πτήση σου, μιας και φτιάχνονται με νερό βρύσης στο αεροπλάνο. Και θα μάς πεις: “Και πού είναι το πρόβλημα;”. Ε, λοιπόν, το πρόβλημα είναι ότι το 2004, η ίδια υπηρεσία δημοσίευσε μια μελέτη που έλεγε ότι μετά από δοκιμή του πόσιμου νερού σε 158 επιβατικά αεροπλάνα, το 13% δεν πληρούσε τα πρότυπα της. Με άλλα λόγια, πολλά από τα νερά ήταν μολυσμένα με κολοβακτηρίδια και E.coli.

10. Τα ατομικά τραπεζάκια, σπάνια καθαρίζονται. Μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι το 60% αυτών ήταν θετικό για το βακτήριο, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!