Τα παιδικά παιχνίδια δεν είναι πάντα εύκολα και τόσο αθώα όσο πιστεύουμε, καθώς κάποιες φορές γίνονται επικίνδυνα ακόμη και για την ζωή σας, όπως το Squid Game του Netflix.
Αυτοί που παρακολούθησαν την σειρά πάντως, δεν έχασαν απολύτως τίποτα και γρήγορα την κατέταξαν παγκοσμίως στο νούμερο 1 των δέκα καλύτερων σειρών που φιλοξενεί το Netflix αυτή την περίοδο. Όχι μόνο για μία μέρα όμως. Από τις 17 Σεπτεμβρίου, που κυκλοφόρησε, η σειρά βρίσκεται μόνιμα στην κορυφή των δημοφιλέστερων σειρών της πλατφόρμας, και δεν φαίνεται να κατεβαίνει από εκεί σύντομα.
Μπορεί ούτε το ίδιο το Netflix να μην περίμενε να κάνει τόση επιτυχία, πράγματι όμως πρόκειται για μία καθηλωτική σειρά, που σίγουρα αξίζει να μπει στην λίστα παρακολούθησής σας.
Τι είναι το Squid Game;
Τι γίνεται όμως στο Squid Game και όλοι μιλάνε για το καλύτερο κορεατικό δράμα-θρίλερ, με έντονες σκηνές, μακάβριες σκέψεις αλλά και πολλά μηνύματα για την πραγματική ζωή;
Με λίγα λόγια, το Squid Game συνδυάζει τα Hunger Games με το Kill Bill. Εκατοντάδες άνθρωποι που παλεύουν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λαμβάνουν μία περίεργη πρόσκληση, η οποία τους καλεί να πάρουν μέρος σε κάποια άκακα, όπως πιστεύουν, παιδικά παιχνίδια. Το έπαθλο του νικητή είναι παραπάνω από δελεαστικό, η τιμωρία όμως του χαμένου είναι κάπως… θανάσιμη. Την μοιραία και επικίνδυνη πρόσκληση θα αποδεχτούν 456 άτομα, που επιλέγουν να ρισκάρουν και να διεκδικήσουν τα 38,5 εκατομμύρια δολάρια του νικητή.
Οι παίκτες προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με διαφορετικά υπόβαθρα και τίποτα κοινό να τους ενώνει, πέρα από την φτώχεια και την ναυαγισμένη τους ζωή. Σε αυτά τα προβλήματα υπόσχεται να βάλει τέλος ένας μυστηριώδης άνθρωπος, τον οποίο υποδύεται ο γνωστός Κορεάτης ηθοποιός Gong Yoo, εισάγοντας τους δυστυχισμένους παίκτες σε έναν δυστοπικό κόσμο, που θα μας κάνει να αμφισβητήσουμε για λίγο όσα θεωρούμε πραγματικότητα.
Οι κανόνες; Απλοί. Αν νικήσεις παίρνεις χρήματα, αν χάσεις και θες να τα παρατήσεις πεθαίνεις, αλλά όχι μόνο λόγω του παιχνιδιού. Εδώ είναι και το σημείο που ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς ο δημιουργός της σειράς, με αρκετή σοφία όπως θα καταλάβουμε, δεν έβαλε κάποιο εξωγήινο τέρας ή κάποιο ρομπότ που διψάει για αίμα να κάνει τον κακό της σειράς. Ο κίνδυνος είναι ακριβώς ίδιος με εμάς, και προσπαθεί να επιβιώσει, πατώντας όμως επί πτωμάτων, μερικές φορές κυριολεκτικά.
Μία φανταστική δυστοπία ή μία… πραγματικότητα;
Και εκεί που λες δεν μπορεί οι άνθρωποι να είναι τόσο κακοί, εγωιστές και ωμοί, έρχεται το τέλος, που τελικά απλά σε επιβεβαιώνει πως πράγματι είναι, και η αισιοδοξία που μέχρι πριν είχες, έχει μόλις χαθεί.
Φυσικά, αυτό δεν είναι κακό, γιατί πολλές φορές ίσως να χρειάζεται μία παρατραβηγμένη δυστοπία για να δούμε σφαιρικά τα αρνητικά αποτελέσματα του ανταγωνισμού και της απρόσωπης κοινωνίας στην οποία ζούμε.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημιουργού του, Hwang Dong-hyuk, είναι απλά μία «αλληγορία της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, κάτι που απεικονίζει τον ακραίο ανταγωνισμό της ζωής. Ήθελα όμως, να χρησιμοποιήσω ως χαρακτήρες ανθρώπους που όλοι έχουμε συναντήσει στην πραγματική ζωή. Τα παιχνίδια που διάλεξα είναι εξαιρετικά εύκολα και κατανοητά, ώστε ο τηλεθεατής να μπορεί να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες -από το να προσπαθεί να ερμηνεύσει τους κανόνες». Η σειρά αυτή όμως κάνει και κάτι παραπάνω από αυτό. Απεικονίζει με ακρίβεια, το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν παλεύει να επιβιώσει.