Τα τάπερ είναι από εύκολα στην χρήση στην κουζίνα μας για να μεταφέρουμε ή να αποθηκεύουμε φαγητό, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έχουν ημερομηνία λήξης και κάποια στιγμή θα πρέπει να τα πετάμε.
Τα σκεύη πολλαπλών χρήσεων είναι οικονομικά, ελαφριά, λειτουργικά και δεν σπάνε. Αυτός είναι και ο λόγος που τα επιλέγουμε για να αποθηκεύσουμε από τυριά και αλλαντικά μέχρι το περίσσευμα του φαγητού της ημέρας. Μπορεί να μην σπάνε βέβαια αλλά με την πολυετή χρήση καταστρέφονται, αλλοιώνεται το χρώμα τους, μπορεί να ραγίζουν κ.λ.π. Πότε λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα αντικαταστήσουμε;
Ξεκινάμε επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο παραπάνω ερώτημα αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε. Κάθε πλαστικό σκεύος κατασκευάζεται διαφορετικά οπότε δεν υπάρχει σταθερή οδηγία για το πότε πρέπει να αντικατασταθεί. Για παράδειγμα, το πλαστικό σκεύος που μπορεί να κρατήσατε από κάποιο γεύμα που παραγγείλατε δεν είναι ίδιας ποιότητας με αυτό που θα αγοράσετε από κατάστημα. Επίσης, ακόμα και αυτά που πωλούνται στα καταστήματα δεν είναι όμοια ποιοτικά.
Βασικά, εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας «ό,τι πληρώσεις, παίρνεις». Αν θέλετε να κάνετε βέβαια ποιοτικό έλεγχο, το πάχος, το σχέδιο και το πόσο σκληρό είναι το προϊόν είναι καθοριστικοί παράγοντες της τιμής και συνεπώς της ποιότητάς του. Ουσιαστικά, αυτοί είναι και οι παράγοντες που θα υπολογίσετε αν θέλετε να βάλετε στην κουζίνα σας σκεύη που θα χρησιμοποιείτε για πολλά χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι τα χειρίζεστε σωστά. Τα σκεύη σας θα τα σέβεστε όπως το δέρμα σας. Θα χρησιμοποιούσατε ποτέ σκληρό σφουγγάρι για να σαπουνιστείτε; Όχι φυσικά γιατί θα καταλήξετε με γρατσουνιές. Τέλος, πολύ βασικό είναι να παρατηρείτε και τις οδηγίες χρήσεις που συνοδεύουν το προϊόν, κάτι που οι περισσότεροι μάλλον συνήθως παραβλέπουμε.