Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι ένα συνοδευτικό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, ενώ αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να καταναλώσετε ένα λαχανικό το οποίο η μυρωδιά του δεν είναι η πιο ευχάριστη.
Η διαδικασία παρασκευής τους δεν είναι και η πιο εύκολη, όμως υπάρχει ένα μικρό μυστικό για να το κάνετε με πολύ απλό και γρήγορο τρόπο.
Ξεκινάμε με χαμηλή φωτιά και μέχρι να αποκτήσουν τα κρεμμύδια αυτή τη βαθιά απόχρωση σαν μαρμελάδα θα περάσουν 30-45 λεπτά. Κι αν μείνουν λίγο περισσότερο από όσο χρειάζεται, πάει, τα έκαψες!
Υπάρχει όμως ένα κόλπο για να επιταχυνθεί το καραμέλωμα, ακόμα και στον μισό χρόνο. Η μαγειρική σόδα.
Όπως μας λέει το εμπεριστατωμένο πείραμα του Serious Eats, το κλειδί εδώ είναι η μετριοπάθεια.
«Την ώρα που μεγάλες ποσότητες μαγειρικής σόδας αύξησαν δραματικά τον ρυθμό καραμελώματος (πάνω από 50%!), περισσότερο από 1/4 από ένα κουταλάκι του γλυκού ανά μισό κιλό ψιλοκομμένων κρεμμυδιών αποδείχτηκε υπερβολικά πολύ».
Το κόλπο με τη μαγειρική σόδα αφήνει επίσης τα κρεμμύδια πιο μαλακά. Όπως μας εξηγεί η ιστοσελίδα, αυτό συμβαίνει επειδή η πηκτίνη, η δομική κόλλα που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών, εξασθενεί όσο ανεβαίνει επίπεδα το pH.