Μία μελέτη από το Graz University of Technology στην Αυστρία έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην διατροφή μας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα φιλικό βακτήριο που ονομάζεται «Lactobacillus» και βοηθά με τις πεπτικές διαταραχές, συναντάται στον πυρήνα και στους σπόρους του μήλου.
Οι ερευνητές εξέτασαν όλα τα μέρη ενός μήλου (κοτσάνι, φλούδα, σάρκα και σπόρους) για το περιεχόμενό τους σε βακτήρια. Βρήκαν λοιπόν ότι ευεργετικά βακτήρια περιέχονται σε όλο το μήλο, με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται όμως στους σπόρους, το σημείο δηλαδή που όλοι πετάμε!
Είτε αποφασίσεις τελικά να ξεκινήσεις να τρως και τον πυρήνα, είτε όχι, τα μήλα είναι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ από άποψη θερμίδων ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα του αποδίδει κάτι παραπάνω από 80 θερμίδες. Επιπλέον, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν σε αφθονία στη φλούδα των μήλων, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, αλλά και στη μείωση της χοληστερίνης.