Τα μπιφτέκια στα κάρβουνα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα γεύματα για τους περισσότερους, εκτός κι αν πρέπει να τα ετοιμάσεις εσύ.
Γιατί ακόμα και πεπειραμένοι ψήστες δεν παίρνουν πάντα το αποτέλεσμα που επιδιώκουν, καθώς τα μπιφτέκια αποδεικνύονται κάποιες φορές υπόπτως δύστροπα πάνω στη σχάρα.
Τι πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις όταν ψήνεις μπιφτέκια στα κάρβουνα
Είναι μια εικόνα γνώριμη στους περισσότερους, το μπιφτέκι να βγαίνει από τα κάρβουνα σαν… παραφουσκωμένος κεφτές.
Συμβαίνει ακόμα και στους καλύτερους ψήστες, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μπιφτέκια μεγαλύτερα από 170 γραμμάρια έχουν 80% πιθανότητα να παραμορφωθούν πάνω στη σχάρα, καταλήγοντας… στρογγυλά.
Η πιο κοινή συμφορά (όχι η μόνη όμως) είναι να φουσκώνει στο κέντρο, καταλήγοντας με ένα άκομψο σχήμα και για το μάτι και για το χέρι.
Όλα αυτά αποφεύγονται εύκολα με ένα απλό τέχνασμα. Πιέζουμε απλώς το κέντρο του μπιφτεκιού με τα δάχτυλα ή με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό βαθούλωμα. Όταν μαγειρευτεί και φουσκώσει σε εκείνο το σημείο, δεν θα γίνει τόσο παχύ ώστε να χάσει το σχήμα του μπιφτεκιού.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια λίγο πιο επίπεδα απ’ όσο θα θέλαμε, κάνοντας πάντα αυτό το ρηχό βαθούλωμα στη μέση με τα δάχτυλά μας.
Όταν βγει από τη φωτιά, θα είναι όπως ακριβώς το ονειρεύτηκες…