Το τιραμισού είναι το αγαπημένο, ιταλικό επιδόρπιο με γεύση καφέ. Ξέρετε πώς ανακαλύφθηκε;
To τιραμισού είναι φτιαγμένο από μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ και τυρί μασκαρπόνε, αρωματισμένο με κακάο. Η συνταγή έχει προσαρμοστεί σε πολλές ποικιλίες κέικ και άλλα επιδόρπια.
Το Tiramisu φαίνεται να επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Επινοήθηκε από τον Ado Campeo, τη σύζυγό του Alba di Pillo και τον σεφ Roberto Linguanotto στις 24 Δεκεμβρίου 1969, στο Le Beccherie, το εστιατόριο του Campeol στο Τρεβίζο – όμως, οι ιδιοκτήτες του ποτέ δεν καταχώρησαν την πατέντα.
Σύμφωνα με τον συνδημιουργό του Linguanotto το γλυκό ήταν το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος κατά την παρασκευή παγωτού βανίλια. Όπως είπε, ο συνδημιουργός του τιραμισού έριξε λίγο μασκαρπόνε μέσα σε ένα μπολ με αβγά και ζάχαρη και στη συνέχεια παρατήρησε ότι το μείγμα είχε ωραία γεύση.
Στη συνέχεια οι δυο τους τελειοποίησαν το γλυκό, προσθέτοντας σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ, ενώ από πάνω έριξαν κακάο.
Το πιάτο προστέθηκε στο μενού τους το 1972.
Λένε μάλιστα, ότι το τιραμισού έχει αφροδισιακά αποτελέσματα και σερβίρεται σε οίκους ανοχής στο Τρεβίζο!