Θα έλεγε κανείς πως ο πράσινος κώδικας που πέφτει κατακόρυφα στην ταινία The Matrix είναι πιο γνωστός από την ίδια την ταινία.
Σήμερα 22 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους των ΗΠΑ η 4η ταινία του σπουδαίου Matrix, με τίτλο Matrix: Ressurections.
Όπως είναι λογικό οι φαν της σειράς ταινιών που άλλαξε εν πολλοίς τα φιλμ επιστημονικής φαντασίας και δράσης, ζουν εδώ και βδομάδες στο σύμπαν του Matrix. Και ένα από τα βασικά συστατικά του κόσμου του Matrix είναι ο πράσινος υπολογιστικός κώδικας που διάβαζαν οι άνθρωποι για να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις των μηχανών εντός της εικονικής πραγματικότητας που ζούσαν.
Το Matrix εισήγαγε έννοιες που είχαν αντιμετωπιστεί με ελαφρότητα τις προηγούμενες δεκαετίες, με ταινίες όπως το Total Recall να ασχολούνται με ψεύτικες ή κατασκευασμένες πραγματικότητες. Ωστόσο, στο Matrix, η ιδέα περνά σε άλλο επίπεδο, με ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο να είναι μια πραγματικότητα που δημιουργείται από υπολογιστικές μηχανές.
Αυτή η οπτικοποίηση στην ταινία αποτυπώνεται από την εμβληματική πλέον εικόνα του πράσινου κώδικα που πέφτει βροχή σε μια μαύρη οθόνη. Η ιστορία πίσω από την προέλευση του κώδικα είναι η πιο απροσδόκητη πτυχή στη δημιουργίας της ταινίας. Και είναι νόστιμη
Ο πράσινος κώδικας ήταν… συνταγή για σούσι
Αν και το σύστημα είναι πολύπλοκο στην ταινία, η γλώσσα από πίσω του είναι σχετικά εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Στην πραγματικότητα, κάθε πτυχή της εμβληματικής πλέον εικόνας δεν είναι τίποτα άλλο από συνταγές για σούσι. Αυτό εξηγεί περισσότερο ο production designer του Matrix, Simon Whiteley, ο οποίος βούτηξε βαθύτερα στις λεπτομέρειες της δημιουργίας του σε παλιότερη συνέντευξή του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξηγεί: «Μου αρέσει να λέω σε όλους ότι ο κώδικας του The Matrix είναι φτιαγμένος από ιαπωνικές συνταγές σούσι, επειδή, σύμφωνα με τον Whiteley, σάρωνε τον κώδικα από τα ιαπωνικά βιβλία μαγειρικής της συζύγου του.
Ο νίο από το Matrix
Ο ταλαντούχος production designer πρόσθεσε επίσης ότι «χωρίς αυτόν τον κωδικό, δεν υπάρχει Matrix». Τελικά, δίνει και μία κωμική πλευρά στο Matrix μιας και η βάση της ανθρωπότητας, σε εκείνη την ταινία, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τη δημιουργία ενός ρολού σούσι. Ωστόσο, από την άλλη, δείχνει και τη δημιουργικότητα του σχεδιασμού παραγωγής ως επαγγέλματος. Ενώ φαίνεται πολύπλοκο στην ταινία, προέρχεται από τις πιο απλές λύσεις της καθημερινής ζωής.
Από την αρχή μέχρι το τέλος, το Matrix είναι μια ως επί το πλείστον σοβαρή ταινία. Ακολουθώντας τον Νίο (Κιάνου Ριβς), η ταινία εξερευνά το ταξίδι του από το να δραπετεύσει από το Matrix μέχρι να συνειδητοποιήσει το πεπρωμένο του με το να γίνει ο Ένας. Ως The One, ο Νίο μπορεί να δει τον κώδικα του Matrix σε πραγματικό χρόνο ενώ είναι συνδεδεμένος και να τον χειριστεί σύμφωνα με τη θέλησή του. Χρησιμοποιώντας αυτή την ικανότητα, μπορεί να ελευθερώσει ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή από τις μηχανές που χρησιμοποιούν το σώμα τους ως καύσιμο ενώ ζουν στο Matrix.
Ωστόσο, είτε ένα άτομο βρίσκεται μέσα είτε έξω από το Matrix, ο κώδικας που συνθέτει τον κόσμο είναι ο μόνος τρόπος για να τον δούμε. Έτσι, για παράδειγμα, στην πρώτη ταινία, όταν ο Nίο μιλάει με τον Σάιφερ, μπορούν να δουν τα πράγματα μόνο κωδικοποιημένα. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή τα συστήματα του Matrix είναι τόσο τεράστια, που δεν υπάρχει τρόπος για έναν μέσο υπολογιστή να τα αποκωδικοποιήσει.