Τα Χριστούγεννα πέρασαν και οδεύουμε ολοταχώς για τη νέα χρονιά που ευελπιστούμε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Και μιας και μπήκαμε στην κουζίνα με τόση καραντίνα και lockdown τις προηγούμενες χρονιές, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια βασιλόπιτα με τα χεράκια μας.
Τα μυστικά για να πετύχει η βασιλόπιτα:
Αν θέλεις να ξεκινήσεις από τα εύκολα, μπες στην κουζίνα για να φτιάξεις μια βασιλόπιτα κέικ, ιδανικά πορτοκαλιού.
Αν πάλι έχεις κάνει πολλές προσπάθειες για να σου πετύχει η βασιλόπιτα, αλλά δεν τα καταφέρνεις, το πρόβλημα ίσως να είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαντάζεσαι.
Μια σειρά από παράγοντες και λάθη, μπορεί να επηρεάσει τη γεύση, την υφή και την επιτυχία της βασιλόπιτας.
Αρχικά, το βασικό λάθος είναι πως ψάχνουμε τελευταία στιγμή να βρούμε τα υλικά.
Τα υλικά για τη βασιλόπιτα πρέπει να τα έχεις όλα σε θερμοκρασία δωματίου και ιδανικά μετρημένα μπροστά σου προτού ξεκινήσεις την εκτέλεση της συνταγής. Η γιαγιά έβγαζε τα υλικά της και τα έβαζε στο ταψί από το βράδι, ειδικά τα αυγά, το βιτάμ και τα πορτοκάλια.
Το αλεύρι το κοσκίνισες;
Το κοσκίνισμα του αλευριού που φουσκώνει μόνο του είναι σημαντικός παράγοντας στο να έχουμε την ιδανική υφή της πίτας. Αυτό το υπέροχο φούσκωμα που κάνει το κέικ πορτοκαλιού αφράτο. Αν έχεις καλό μίξερ, βάλε το φτερό και άφησε το μείγμα να χτυπηθεί καλά, μέχρι να μπει σε αυτό το ασπράδι του αυγού.
Όσο για το ασπράδι που έχει γίνει μαρέγκα, όταν ανακατευτεί με το βασικό μείγμα, θα πρέπει να το ομογενοποιήσεις με ένα κουτάλι. Μην βάλεις μίξερ στο ανακάτεμα της μαρέγκας γιατί θα χάσεις το φούσκωμα της βασιλόπιτας.
Τέλος, θυμίσου πως δεν αρκεί το βουτύρωμα του ταψιού. Φρόντισε να το πασπαλίσεις και με αλεύρι και να το ντύσεις με αντικολλητικό χαρτί που θα βοηθήσει στο καλύτερο ψήσιμο της βασιλόπιτας.