Όσο διασκεδαστικό και χαλαρωτικό κι αν το Χόλιγουντ κάνει το shopping therapy να φαίνεται, η πραγματικότητα δεν είναι και τόσο λαμπερή. Μια έρευνα του 2018 από τον ιστότοπο εκπτωτικών αγορών Slickdeals διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο 450 δολάρια σε παρορμητικές αγορές το μήνα – δηλαδή 5.400 δολάρια ετησίως.
Η παρορμητική αγορά είναι κυρίως συναισθηματική και συνήθως το αποτέλεσμα κάποιας μορφής συναισθηματικής δυσφορίας. Αυτό μπορεί συχνά να σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση, το άγχος, τη θλίψη ή ακόμα και την πλήξη. «Η παρορμητική αγορά μάς δίνει μια μικρή άνοδο της ντοπαμίνης, η οποία είναι ανταποδοτική», λέει η ψυχολόγος Alexandra Emery. Παρακάτω θα δεις τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να ρυθμίσεις τον τρόπο ζωής και τον προϋπολογισμό σου για να αποτρέψεις τις παρορμητικές σου δαπάνες.
Καθυστέρησε τις αγορές σου
Δώσε στον εαυτό σου 24 ώρες για να σκεφτεί κάτι που θέλεις να αγοράσεις. Άφησε τα αντικείμενα στο καλάθι σου και απομακρύνσου από τον υπολογιστή σου. Έχε μια νοητική λίστα ελέγχου στην οποία μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου εάν το αντικείμενο που θέλεις να αγοράσεις είναι πράγματι κάτι που χρειάζεσαι ή εάν η αγορά του θα σου προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Αν εξακολουθείς να το θέλεις και μπορείς να δείς πώς θα ταίριαζε στη ζωή σου μετά από 24 ώρες, τότε μπορείς να το αγοράσεις.
Ξεκαθάρισε τον προϋπολογισμό και τις αποταμιεύσεις σου
Έχε έναν ξεκάθαρο προϋπολογισμό και αναθεώρησε τον κάθε μήνα. Η δημιουργία ενός προϋπολογισμού στον οποίο θα εμμείνεις θα σε βοηθήσει να έχεις μια καλύτερη εικόνα όταν έχεις την επιθυμία να ψωνίσεις. Κάνε αυτόματες καταθέσεις, ώστε μέρος του μισθού σου να πηγαίνει κατευθείαν στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σου. Με αυτόν τον τρόπο τα χρήματα δεν υπάρχουν καν για να τα ξοδέψεις, και αυτό θα σου επιτρέψει να επενδύσεις τα χρήματά σου με τρόπους που θα εξασφαλίσουν το οικονομικό σου μέλλον.
Κάνε τις αγορές σου πιο δύσκολες
Έχουμε πρόσβαση στα ψώνια σχεδόν όλη τη ώρα και από την άνεση του σπιτιού μας—αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο των παρορμητικών καταναλωτικών συνηθειών. Κάνε πιο δύσκολη την παρορμητική αγορά δημιουργώντας κάποια εμπόδια ή σημεία ελέγχου για τον εαυτό σου, ώστε να είσαι πιο προσεκτική όταν ψωνίζεις. Διάγραψε τις εφαρμογές αγορών από το τηλέφωνό σου, ώστε να πρέπει πραγματικά να μεταβείς στον ιστότοπο του καταστήματος.
Κάνε υγιείς δαπάνες
Ο υγιής προϋπολογισμός είναι σαν την υγιεινή διατροφή—πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου μια λογική ευελιξία, διαφορετικά θα καταλήξεις μια μέρα να αγοράζεις ό,τι έχεις μπροστά σου. Διαμόρφωσε τον προϋπολογισμό σου με τρόπο που επιτρέπει την ευελιξία για ορισμένες υπερβολές κάθε τόσο. Το να είσαι πολύ περιοριστική με τον εαυτό σου θα καταλήξει να σε αποθαρρύνει από το να τηρείς τον προϋπολογισμό σου και μπορεί να σε κάνει να στραφείς σε ανθυγιεινές συνήθειες.
Κάνε κάτι άλλο
Εάν νιώθεις άγχος ή λύπη και θέλεις να ψωνίσεις, σταμάτησε και κάνε κάτι άλλο. Βγες για μια βόλτα, άκουσε μουσική ή τηλεφώνησε σε μια φίλη. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου με τρόπους που δεν περιλαμβάνουν χρήματα θα σε εμποδίσει να κάνεις αυτές τις παρορμητικές αγορές για να ηρεμήσεις. Πριν κάνεις μια αγορά, συνδέσου με το σώμα σου και παρατήρησε πώς νιώθεις για αυτό το προϊόν – εάν το ένστικτό σου λέει ότι μάλλον δεν θα έπρεπε να αγοράσεις κάτι, άκουσέ το. Δώσε προσοχή σε αυτό που αισθάνεσαι, ώστε να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα με τρόπο που να είναι συναισθηματικά και οικονομικά υγιής.