«Stin egia mas» λέει ο Guardian, κάνοντας πρόποση με ελληνικό ρακόμελο, καθώς το συμπεριέλαβε μέσα στα δέκα καλύτερα ποτά που μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να μας ζεστάνουν τον χειμώνα.
«Όταν φτάνει στην Ελλάδα ο χειμώνας, οι ντόπιοι στρέφονται στο ρακόμελο», γράφει η βρετανική εφημερίδα, για το αλκοολούχο ποτό που φτιάχνεται με τσίπουρο, μπαχαρικά και μέλι, ζεσταίνοντας τα υλικά και προσθέτοντας φλούδα πορτοκαλιού. Το ποτό είναι δυνατό και σερβίρεται σε σφηνάκι.
Πέρα από τη συνταγή όμως, το δημοσίευμα τονίζει ότι πρέπει να το απολαμβάνει κανείς με καλή παρέα και αναφέρει την περιοχή Ψυρρή ως ειδυλλιακό παραδοσιακό σκηνικό για να το απολαύσουν οι ταξιδιώτες.
Τα άλλα ιδανικά ποτά για τον χειμώνα που ξεχώρισε ο Guardian:
Chacha, Γεωργία
Ένα ντόπιο κονιάκ που το φτιάχνουν σχεδόν σε όλα τα χωριά.
Grzane piwo, Πολωνία
Μπύρα που σερβίρεται ζεστή με κανέλα, μέλι, λεμόνι, γαρίφαλο και κάποιες φορές πορτοκάλι.
Gløgg, Δανία
Κρασί με γαρίφαλο, κανέλα, αμύγδαλα και σταφίδες.
Mumma, Σουηδία
Μείγμα μαύρης μπύρας με σέρι ή πόρτο, αναψυκτικά και μπαχαρικά.
Jägertee, Αυστρία
Μαύρο τσάι με ρούμι
Cola de mono, Χιλή
Καφές, γάλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλα και το αγαπημένο ποτό της Χιλής, το pisco.
Hirezake, Ιαπωνία
Καψαλίζουν ένα πτερύγιο ψαριού και το βάζουν σε ένα ποτήρι ζεστό σάκε.
Jólaglögg, Ισλανδία
Brennivin ή Aquavit, αγαπημένα ποτά στην Ισλανδία, με μύρτιλο, κύμινο ή γλυκόριζα
Ζεστός μηλίτης, Αγγλία
Μηλίτης με μπαχαρικά.