Ξεκίνησε και επίσημα η προσπάθεια να κατοχυρωθεί ο γύρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «εγγυημένο, παραδοσιακό, ιδιότυπο προϊόν» (ΠΟΠ). Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, ο ελληνικός γύρος θα προστατεύεται από τις απομιμήσεις, όπως συμβαίνει ήδη με το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα.
Με τη σημερινή του μορφή ο γύρος προήλθε από τη μικρασιατική Ιωνία και, συγκεκριμένα, από την πόλη της Προύσας. Στην Ελλάδα ήρθε με τους πρόσφυγες, το 1922. Δείτε όλο το ρεπορτάζ που μετέδωσε το OPEN TV το Σάββατο, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στις 19:00.
Όπως είχε τονίσει πριν από μερικές ημέρες ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, με την πιστοποίηση «θεωρούμε ότι θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του ελληνικού γύρου που θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην Ε.Ε. Έτσι, θα πιστοποιηθεί η διαδικασία της παρασκευής, και η συνταγή του».