Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το να παντρευτείς σε δίσεκτο έτος, την χρονιά δηλαδή που ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες, είναι γρουσουζιά. Λιγότερο γνωστό, είναι ότι δεν πρέπει κάποιος να παντρεύεται τον Μάιο. Γιατί όμως ισχύει κάτι τέτοιο;
Το δίσεκτο έτος, το έτος δηλαδή με μια ημέρα παραπάνω, συναντάται πρώτη φορά στην εποχή του Ιουλίου Καίσαρα, ο οποίος θέλησε να ταιριάξει τις εποχές με την μέτρηση του χρόνου, να αντιστοιχίσει δηλαδή το ημερολόγιο με τις 4 εποχές.
Μετά από την αποτυχία των ιερέων, που πρόσθεταν ημέρες για να παραμείνουν στην εξουσία, ο Καίσαρας ανέθεσε στους επιστήμονες την επίλυση του προβλήματος. Την λύση έδωσε ο αστρονόμος Σωσιγένης, ο οποίος πρότεινε να υιοθετηθεί το ημερολόγιο του Πτολεμαιου του Γ’, κατά το οποίο κάθε τέσσερα χρόνια υπήρχε και ένα δίσεκτο έτος.
Γιατί όμως θεωρούσαν ότι έφερνε κακή τύχη; Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των νεκρών και οι Ρωμαίοι πίστευαν πως ο Άδης εκείνη την εποχή κυκλοφορούσε στην γη, οπότε η μια μέρα παραπάνω, θεωρούσαν πως έφερνε ακόμα περισσότερα δεινά και φυσικά, καθόλου τύχη.
Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, η δεισιδαιμονία αυτή πέρασε και στους Έλληνες. Ακόμα και σήμερα λοιπόν, θεωρείται γρουσουζιά να παντρευτεί κάποιος σε δίσεκτο έτος, να κτίσει σπίτι, να ξεκινήσει σχέση η ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα. Το επόμενο δίσεκτο έτος είναι το 2020.
Το ίδιο ισχύει και για τον Μάιο. Ο Μάιος είναι ο μήνας της βλάστησης και των λουλουδιών. Στην λαϊκή παράδοση συσχετίζεται με τα μάγια και την «μαγεία». Οπότε οι προλήψεις θεωρούν τον Μάιο «μαγεμένο» και γι’ αυτό θεωρούν πως δεν πρέπει να γίνονται γάμοι τον Μάιο αλλά ούτε και κάποια σοβαρή και μεγαλεπήβολή εργασία. Όπως λέει και η παροιμία «Το Μάη μήτε δέντρο να φυτέψεις, μήτε παιδί να παντρέψεις».