ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Γιατί βλέπουμε τους ίδιους εφιάλτες ξανά και ξανά;

Γιατί βλέπουμε τους ίδιους εφιάλτες ξανά και ξανά;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στοιχεία και εικόνες από την καθημερινή μας ζωή πιθανότητα επηρεάζουν τα όνειρά μας. Αλλά, αν βλέπετε τους ίδιους εφιάλτες ξανά και ξανά, ίσως θα πρέπει να…ακούσετε τον εγκέφαλό σας, γιατί έχει κάτι να σας πει.

Ενώ υπάρχουν πολλές πηγές, όπως ο ονειροκρίτης, που προσφέρουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Motivation and Emotion» κατέδειξε μια σύνδεση μεταξύ των επαναλαμβανόμενων «κακών» ονείρων και της απογοήτευσης που προέρχεται από τις ανικανοποίητες ψυχολογικές ανάγκες. Με επικεφαλής τον Netta Weinstein, καθηγητή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, μια ομάδα ψυχολόγων ξεκίνησε να διερευνά τη σχέση μεταξύ εφιαλτών και την εκπλήρωση τριών βασικών ψυχολογικών αναγκών: της αυτονομίας, της ικανότητας και του συναισθήματος της επαφής-επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους.

Στην πρώτη από τις δύο μελέτες, οι ερευνητές ζήτησαν από 200 εθελοντές να τους πουν εάν έβλεπαν κάποιον από εννέα συνηθισμένους εφιάλτες και έπειτα, πόσο συχνά τους βίωναν. Στους συνηθισμένους εφιάλτες περιελάμβαναν την πτώση, την επίθεση ή την καταδίωξη, τη φοβία που σε «παγώνει», την αδυναμία απόδρασης, την παρουσία πυρκαγιάς, το να εκτίθεσαι γυμνός δημόσια, την επανειλημμένη προσπάθεια να κάνεις κάτι, την αποτυχία, τη μη κατάλληλη ενδυμασία και την αργοπορία.

Τα πιο συνηθισμένα επαναλαμβανόμενα όνειρα ήταν αυτά που περιελάμβαναν επιθέσεις ή καταδιώξεις, την αίσθηση ότι πέφτεις, και το φόβο που σε «παγώνει».

Στη δεύτερη μελέτη, 110 συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια έρευνα που αξιολογούσε, εάν οι ψυχολογικές ανάγκες τους ικανοποιούνταν. Για τρεις ημέρες, ανέφεραν εάν αισθάνονταν ικανοποίηση ή απογοήτευση κάθε βράδυ ενώ κρατούσαν και ημερολόγιο για τα όνειρα που έβλεπαν το διάστημα εκείνο. Η καθημερινή καταγραφή των ονείρων τους έδειξε ότι τα άτομα που ήταν απογοητευμένα ανέφεραν συχνότερα αρνητικά όνειρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές κατέληξαν με βάση και τις δυο έρευνες ότι η μη ικανοποίηση των ψυχολογικών αναγκών των ανθρώπων μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πρόκληση εφιαλτών και ότι οι ψυχολογικές εμπειρίες, είτε είναι θετικές είτε αρνητικές, αντικατοπτρίζονται στα όνειρά μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.