Εσείς τι κάνετε όταν μπαίνετε σε ένα ασανσέρ; Όχι δεν είναι απλή ερώτηση για να αρχίσουμε κουβέντα. Αλλά πραγματική. Τι ακριβώς κάνετε; Μάλλον η απάντησή σας θα είναι ότι όταν είστε μόνος σας, κάνετε γκριμάτσες στον καθρέφτη. Κι αν είστε λίγο πιο σοβαρός και αγχώδης, τότε μάλλον κοιτάτε τα δόντια σας ή αν το βάψιμό σας είναι εντάξει.
Και αυτό μας πηγαίνει στο επόμενο ερώτημα. Γιατί τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες; Κι όμως ο λόγος που μπήκαν οι καθρέφτες στα ασανσέρ σχετίζεται με όλα τα παραπάνω. Όταν άρχισαν να γίνονται απαραίτητα και όλο και περισσότερος κόσμος τα χρησιμοποιούσε, είχε ένα παράπονο. Πήγαιναν αργά και τους έπιανε μια βαρεμάρα όσο βρίσκονταν μέσα σε αυτά.
Οι σημερινοί ανελκυστήρες (μην ξεχνάμε και την ελληνική λέξη), είναι πιο γρήγοροι, αλλά αν έχεις να ανέβεις ας πούμε 50 πατώματα, πάλι υπάρχει μια κάποια ποσότητα χρόνου. Οι μηχανικοί λοιπόν εκείνης της εποχής, έψαξαν και βρήκαν ότι δεν έφταιγε η ταχύτητά τους, αλλά το ότι οι άνθρωποι δεν είχαν κάτι να κάνουν όσο περίμεναν και ο χρόνος τους φαινόταν πολλαπλάσιος. Κάποιος είχε την φαεινή ιδέα για τους καθρέφτες. Και ως δια μαγείας τα παράπονα του κόσμου μειώθηκαν αισθητά.
Πόσες φορές έχετε κάνει «καραγκιοζιλίκια» για να περάσει η ώρα μέσα στο ασανσέρ; Βέβαια, οι καθρέφτες δεν βοήθησαν μόνο σε αυτό αλλά μείωσαν και το αίσθημα κλειστοφοβίας. Και φυσικά, ο καθρέφτης έδινε την σιγουριά ότι το ασανσέρ είχε μόλις έρθει και δεν υπήρχε κίνδυνος να πέσεις σε κανένα φρεάτιο.
Πάντως το πιο παράξενο είναι πως οι καθρέφτες μπήκαν για να ικανοποιήσουν (για ακόμα μια φορά) την ανυπομονησία των ανθρώπων. Δεν είναι τρομερό;