Υπάρχουν tips για το σούβλισμα; Φυσικά υπάρχουν και ειδικά σήμερα πρέπει να τα ξέρετε!
Tip 1: Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε με ένα πινελάκι λίγο λάδι και ρίγανη, όμως αν το αρνί σας είναι όσο λιπαρό πρέπει δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον.
Tip 2: Η φωτιά στο κέντρο της ψησταριάς πρέπει να είναι μικρότερη απ’ ότι στο αριστερό και το δεξί μέρος, γιατί η θερμοκρασία πάντα συγκλίνει προς το κέντρο. Όταν έχουμε μια παράλληλη φωτιά ίδια σε όλο το μήκος της, το κέντρο αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία, επομένως χρειάζεται ένα 20-30% μεγαλύτερο «βουναλάκι» αριστερά και δεξιά. Ένας δείκτης για να ελέγχουμε αν η φωτιά είναι τόσο δυνατή όσο πρέπει, είναι βάζοντας το χέρι κάτω από το αρνί να μην μπορούμε να μετρήσουμε μέχρι το δέκα.
Super tip: Αν έχουμε μια μικρή ψηστιέρα δίπλα μας θα μας βοηθήσει πάρα πολύ σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε μια έξτρα θράκα για να ανεφοδιάσουμε την φωτιά και να μην χρειαστεί να βάλουμε έξτρα κάρβουνα μέσα στην φωτιά «τρώγοντας» όλο το μονοξείδιο του άνθρακα.
Για να μπορούμε να του φρεσκάρουμε την καρύκευση χρησιμοποιούμε μια κληματόβεργα με μια καθαρή γάζα που θα βουτάμε στο ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
Πρέπει να προσέξουμε να τοποθετήσουμε τη σούβλα στην αρχή σε πιο ψηλή θέση επάνω από τη φωτιά και να το γυρίζουμε γρήγορα για να μην αρπάξει. Όσο χαμηλώνει η φωτιά, χαμηλώνει και το αρνί, αλλά και ο ρυθμός του σουβλίσματος.
Αν είστε μερακλήδες και ανάψετε ξύλα, υπολογίστε 1 ώρα για την ετοιμασία της φωτιάς. Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, που θα καταφύγουν στο κάρβουνο, θα χρειαστούν 30′-35′ για να γίνει η θράκα.
Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!
Δεν πρέπει να αμελούμε τον καθαρισμό στις σούβλες και τις σχάρες πριν το ψήσιμο.
Τα εφόδια μας… για αυτόν τον πόλεμο είναι το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και ένα μεγάλο πινέλο, που πρέπει να τα έχουμε κοντά μας!
Δεν βάζουμε λεμόνι γιατί σφίγγει το κρέας.
Αν το ψήσουμε στο έδαφος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους ειδικούς πάσσαλους και οπωσδήποτε να καθαρίσουμε τα ξερόχορτα.
EXTRA TIP: Ας έχουμε πάντα μαζί μας και ένα σκαμνάκι να μην πιαστεί η μέση μας.
Ψήνουμε σταθερά ψηλά χωρίς φωτιά στην κοιλιά.
Ψήνουμε 4-5 ώρες για 11-12 κιλά και 6 ώρες για πάνω από 12. Αν το αρνάκι είναι γύρω στα δεκαπέντε κιλά θέλει γύρω στις 6 ώρες για να ψηθεί.
Θα καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί όταν θα «σκάσουν» πρώτα τα μπούτια του και θα αρχίσουν σε κάποια σημεία στο πλάι να φαίνονται τα κόκαλα.
Πάντως ένα καλά ψημένο αρνί δεν θέλει κόψιμο σε μερίδες.
Αν ακουμπήσουμε τη σούβλα επάνω στις λαδόκολλες, το κρέας φεύγει μόνο του από τα κόκαλα και χωρίζεται σε κομμάτια.
Καλό Πάσχα!