Θεωρητικά έχουμε μια ιδέα, αλλά ποτέ δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Το κρέας ή το κοτόπουλο συνηθίζουμε να το βάζουμε στην κατάψυξη προκειμένου να διατηρείται φρέσκο πριν το ψήσουμε.
Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα μόρια και τα ένζυμα που υποθάλπουν τα επικίνδυνα βακτήρια κινούνται τόσο αργά ώστε τα μικρόβια αυτά είτε πεθαίνουν είτε παραμένουν αδρανή.
Πόσες φορές έχουμε πετάξει στα σκουπίδια ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέατος επειδή, δεν είμαστε σίγουροι πόσο καιρό υπάρχει εκεί ή για το πόσο καιρό ο καταψύκτης μπορεί να κρατήσει τα πράγματα φρέσκα;
Όταν ξεπαγώνουμε ένα κομμάτι κρέας κάποιους μήνες αργότερα, τα παθογόνα μικρόβια δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν, εφ ‘όσον βέβαια καταναλώσουμε το κρέας μέσα σε λίγες ώρες.
Ο καλύτερος τρόπος πάντως για να διατηρείς το κρέας είναι να το βάζεις μέσα σε σακούλες και να σημειώνεις την ημερομηνία λήξης.
Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει το χρόνο που μπορούν να μείνουν τα κρέατα ανάλογα με το είδος τους στην κατάψυξη χωρίς να χάσουν κάτι από την ποιότητά τους.
Μαγειρεμένα πουλερικά – 4 μήνες
Ωμά κομμάτια πουλερικών – 9 μήνες
Ολόκληρα πουλερικά άψητα – 12 μήνες
Μαγειρεμένο κρέας – 2 έως 3 μήνες
Άψητα ρολά κρέατος – 4 έως 12 μήνες
Άψητες μπριζόλες ή παϊδάκια – 4 έως 12 μήνες
Ωμός κιμάς – 3 έως 4 μήνες