Τα αυγά είναι μια τροφή λατρεμένη από όλον τον κόσμο και υπάρχουν διάφορες συνταγές για το μαγείρεμα τους. Ένας από τους πιο κλασικούς και διαδεδομένους τρόπους κατανάλωσης τους όμως, είναι το βράσιμο.
Ξέρετε ότι αφήσετε ένα αυγό όσο βράζει τόσο περισσότερο σφίγγει και παίρνει τη γνωστή του μορφή, λευκό στο εξωτερικό και μέσα πορτοκαλί, ο κρόκος του. Έχετε σκεφτεί όμως, αν μπορείτε να κάνετε το αντίστροφο; Δηλαδή να ξε-βράσετε ένα αυγό και από σφιχτό να το φέρετε στην πρότερη του κατάσταση;
Η επιστήμη έχει την απάντηση και σε αυτό το ερώτημα! Όταν ένα αυγό βράζει , το διαφανές υγρό γύρω από τον κρόκο γίνεται λευκό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμότητα έχει προκαλέσει την εμπλοκή των πρωτεϊνών μέσα σε αυτό. Το 2015 όμως, μια ομάδα χημικών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία απέδειξαν ότι θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη διαδικασία.
Αρχικά, προσέθεσαν ουρία για να υγροποιήσουν τα βρασμένα ασπράδια αυγών και στη συνέχεια τα έβαλαν μέσα σε μια συσκευή ανάδευσης, με σκοπό να διαχωρίσουν τις πρωτεΐνες και να τις κάνουν να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση.
Μπορεί να ακούγεται σαν ψέμα, αλλά η τεχνική αυτή έχει σημαντικές εφαρμογές στην αποκατάσταση ελαττωματικών πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τη βιομηχανία, ενώ η πιο τρανή απόδειξη των αποτελεσμάτων της, είναι το ότι το βρασμένο αυγό, ξε… βράστηκε!
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.