Τηγανητές πατάτες, τι καλύτερο από το να τις κάνεις τραγανές και έπειτα να ρίξεις μπόλικο αλάτι, ε; Ε λοιπόν όχι.
Ήρθε η ώρα να σου μιλήσουμε για το ακρυλαμίδιο. Το ακρυλαμίδιο παράγεται σε υψηλές θερμοκρασίες και η συγκέντρωσή του αυξάνει όσο πιο πολύ μαγειρεύεται ένα αμυλούχο τρόφιμο!
Το ακρυλαμίδιο εμφανίζεται σε πολύ μεγάλη ποσότητα σε υδατάνθρακες που μαγειρεύτηκαν για αρκετή ώρα, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα τσιπς και άλλα καθώς προκαλούνται μεταλλάξεις στον οργανισμό. Στον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά καρκινογόνος ουσία.
Ο αγγλικός Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), συμβουλεύει τους καταναλωτές να βγάζουν τις πατάτες και το ψωμί, αμέσως μόλις αποκτήσουν χρυσό χρώμα, για να μειωθεί η πρόσληψη ακρυλαμιδίου και είναι σημαντικό να τις αφήνεις στο νερό για αρκετή ώρα πριν τις τηγανίσεις!