Όταν πάμε να προμηθευτούμε αυγά, παρατηρούμε ότι κάποια εξ αυτών μπορεί να είναι λευκά και άλλα καφέ. Ωστόσο, συχνά βλέπουμε πέρα απ την εξωτερική διαφορά που έχουν να τα κοστολογούν και σε διαφορετική τιμή. Ξέρετε γιατί;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι διαφορά μπορεί να έχουν τα άσπρα από τα καφέ αβγά κι αν τα διαλέγετε με βάση το χρώμα ή αν δεν σας επηρεάζει καθόλου; Αν ναι, ήρθε η ώρα να λύσετε τις απορίες σας.
Όσον αφορά την απόχρωση του αβγού, αυτή καθορίζεται ουσιαστικά από τα γονίδια, από το είδος της κόταςπου τα γεννάει. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι κότες μεάσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αβγά, ενώ αυτές που έχουνκαφετί-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αβγά. Κι αν δεν το ξέρατε, υπάρχουν είδη που κάνουν αβγά με μπλε απόχρωση και άλλα που γεννούν διάστικτα αβγά.
Η αλήθεια είναι πως το χρώμα του αβγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητάς του κι όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφή, δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη διαφοράμεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να τα βρείτε πιο ακριβά, τα καφέ αβγά δεν σας ωφελούν περισσότερο και αντίστροφα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αβγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3, αλλά ακόμη κι αν ισχύει αυτό, η διαφορά είναι απειροελάχιστη.
Το κέλυφος και των δύο ειδών έχει το ίδιο πάχος κι αν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι κάποιο από τα δύο σας φαίνεται πιο σκληρό, αυτό οφείλεται στην ηλικία της κόταςκι όχι στο χρώμα του αβγού. Όπως όλα δείχνουν, οι νεότερες κότες γεννούν αβγά με πιο σκληρό κέλυφος και οι μεγαλύτερες με πιο λεπτό, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως χρώματος αβγού.
Υπάρχει η πεποίθηση ότι αφού τα καφέ αβγά είναι πιο ακριβά, τότε πρέπει να είναι και πιο φυσικά ή υγιεινά. Αυτό, όμως, δεν ισχύει απαραίτητα. Τα καφέ αβγά συνήθως έχουν μεγαλύτερη τιμή γιατί οι καφετιές κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από τις λευκέςκαι κατ’ επέκταση χρειάζονται περισσότερη τροφή. Το έξτρα κόστος της τροφής μεταφέρεται στην τιμή τους και στην τσέπη μας.
Αν τρώτε αβγά από σπιτικές κότες, οι πιθανότητες είναι να έχουν καφέ χρώμα και να έχουν ελαφρώς πιο πλούσιο και πιο έντονο κρόκο. Υπάρχει, όμως, εξήγηση γι’ αυτό, αφού οι κότες που βρίσκουμε στην αυλή ενός σπιτιού συνήθως είναι καφετιές, ενώ ρόλο στην ποιότητα του αβγού παίζει και η τροφή τους, η οποία επηρεάζει το χρώμα του κρόκου και τη γεύση του αβγού.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.