Τα πυρίμαχα είναι από τα καλύτερα μαγειρικά σκεύη που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου και γιατί ψήνουν τέλεια το φαγητό και γιατί προσφέρονται και για απευθείας σερβίρισμα στο τραπέζι, μιας και είναι πιο κομψά από κάθε μεταλλικό ταψί. Τι γίνεται όμως με τα επίμονα, ξεραμένα λίπη που μένουν μετά από το μαγείρεμα;
Η πιο προφανής λύση είναι να τα πλύνεις στο χέρι με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Μερικές φορές όμως αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν 4 ακόμη τρικ που μπορείς να δοκιμάσεις.
* Καλαμποκάλευρο και ξίδι: προσθέτεις 1 κουτ. γλυκού καλαμποκάλευρο σε ίσα μέρη ξίδι και νερό και ανακατεύεις καλά. Στη συνέχεια, βουτάς στο μίγμα το συρματάκι των πιάτων και τρίβεις τα σημεία που υπάρχουν ξεραμένα λίπη και υπολείμματα φαγητού. Δεν φαντάζεσαι πόσο αποτελεσματικά είναι για αυτό τη δουλειά το καλαμποκάλευρο και το ξίδι!
* Οδοντόκρεμα: αυτό σίγουρα δεν το περίμενες, αλλά η οδοντόκρεμα μπορεί να καθαρίσει και τα πιάτα εκτός από τα δόντια σου. Απλώνεις λίγη οδοντόκρεμα πάνω στα σημεία που θέλεις να καθαρίσεις και στη συνέχεια τρίβεις με το σφουγγαράκι και τα ξεραμένα λίπη απομακρύνονται. Αφού καθαρίσει το πυρέξ, κάνεις ένα πέρασμα με υγρό πιάτων, για να μη μείνει το άρωμα μέντας από την οδοντόκρεμα στο σκεύος…
* Ταμπλέτες καθαρισμού για τεχνητές οδοντοστοιχίες: οι ταμπλέτες αυτές μπορούν να κάνουν θαύματα στον καθαρισμό των πυρίμαχων σκευών. Απλά βάλε μπόλικο ζεστό νερό στο σκεύος, ρίξε μέσα 2-3 ταμπλέτες και άφησε το να μουλιάσει για αρκετές ώρες, ίσως και όλο το βράδυ αν το πυρέξ λερώθηκε ετοιμάζοντας το δείπνο. Μήπως η οδοντόκρεμα που είπαμε πριν σου φαίνεται λιγότερο περίεργη πρόταση τώρα;
* «Μαγικά» σφουγγαράκια: θα τα βρεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δίπλα στα κλασικά σφουγγάρια κουζίνας και κυκλοφορούν με διάφορα ονόματα, όπως magic cleaner, magic sponge και magic eraser. Κοινό τους σημείο το ολόλευκο χρώμα τους καθώς και το γεγονός ότι στις συσκευασίες τους αναφέρεται ότι μπορούν να καθαρίσουν οποιαδήποτε βρωμιά, όσο δύσκολη και αν είναι απλά βρέχοντας τα με νερό.