Σύμφωνα με πρόσφατη ολλανδική επιστημονική μελέτη, ο μέσος άνθρωπος, πετά στα σκουπίδια ημερησίως περισσότερες από 500 θερμίδες σε φαγητό.
Ανησυχία, ως προς το ζήτημα της σπατάλης του φαγητού, θα πρέπει να δημιουργεί μια νέα ολλανδική μελέτη.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύεται στο New Scientist, μέσος άνθρωπος πετάει κάθε μέρα φαγητό ισοδύναμο με περίπου 527 θερμίδες.
Η προηγούμενη εκτίμηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ήταν 214 θερμίδες.
Το νέο υπερδιπλάσιο αυτό ποσό θερμίδων είναι περίπου το ένα πέμπτο των 2.500 θερμίδων που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να παραμείνει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η σπατάλη των τροφίμων αρχίζει όταν οι άνθρωποι ξεπερνούν σε μέση καταναλωτική δαπάνη τα 6,7 δολάρια τη μέρα.
Το 2011 ο FAO είχε εκτιμήσει ότι περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγεται χάνεται και καταστρέφεται πριν φθάσει στους καταναλωτές ή πετιέται από τους τελευταίους.
«Το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο από όσο νομίζουμε. Πρέπει να αφυπνιστούμε. Ελπίζω ότι η μελέτη μας θα χτυπήσει το καμπανάκι. Η αξία της τροφής πέφτει όσο κανείς γίνεται πλουσιότερος. Όσα περισσότερα έχει κανείς για να φάει, τόσο πιθανότερο είναι να τα πετάξει τελικά», δήλωσε η βαν ντεν Μπος, επικεφαλής της έρευνας
Πέρα από τις απώλειες τροφών που θα μπορούσαν να θρέψουν οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, υπάρχουν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού επιβαρύνονται οι χωματερές και επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, λόγω της υπερβάλλουσας παραγωγής και διακίνησης τροφίμων.