ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πρόεδρε, εσύ να κερδίζεις τα ράλι στις αναβάσεις κι όλα καλά!
prodeals

Ταραμάς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το… «ελληνικό χαβιάρι»

Ταραμάς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το… «ελληνικό χαβιάρι»

Αύριο την τιμητική του, πέρα από τον χαλβά, τη λαγάνα και τα θαλασσινά εδέσματα, έχει και ο ταραμάς ή αλλιώς το… «ελληνικό χαβιάρι», όπου όλα αυτά μαζί σηματοδοτούν την έναρξη της Σαρακοστής.

Τι είναι ο ταραμάς και πώς παράγεται
Πρόκειται ουσιαστικά για αβγά όχι όμως οξύρρυγχου ή σολομού-κατά κόσμον χαβιάρι και μπρικ-αλλά μπακαλιάρου, τα οποία σε πρώτη φάση αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται γενναιόδωρα και έπειτα τοποθετούνται σε βαρέλια όπου παραμένουν για μερικές μέρες μέχρι να ωριμάσουν. Στη συνέχεια, αφού αφαιρεθεί η μεμβράνη που τα περιβάλλει, ανακατεύονται και το αποτέλεσμα είναι το γνωστό προϊόν που προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ ή το μπακάλικο της γειτονιάς για το τραπέζι με τα σαρακοστιανά.

Τα είδη του ταραμά και η χρήση του
Στο εμπόριο βρίσκουμε δύο είδη ταραμά, τον λευκό και τον κόκκινο. Οι διαφορές στο χρώμα (και την τιμή) οφείλονται στο γεγονός ότι ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος, λόγω του ότι ο κόκκινος αποκτά το βαθύ ρόδινο χρώμα του με την προσθήκη χρωστικών ουσιών. Ο κόκκινος ταραμάς έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εμπορικό τέχνασμα που σκοπό είχε να κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό.

Διατροφική αξία
Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε φώσφορο και κάλιο και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, D, μαγνησίου και ψευδάργυρου. Παρά τα ευεργετικά στοιχεία του, όμως, καλό θα είναι να τον καταναλώνετε με μέτρο γιατί περιέχει μπόλικο αλάτι και αρκετές θερμίδες. Αν προσθέσετε σ’ αυτά και τη θερμιδική αξία των υπόλοιπων υλικών, που προστίθενται ανά συνταγή, θα το σκεφτείτε καλά πριν ξεφύγετε στην ποσότητα, που θα βάλετε στο πιάτο σας.

Αγορά και χρήσεις
Όσον αφορά την αγορά, δεν είναι φυσικά μόνο το χρώμα ενδεικτικό της ποιότητας του προϊόντος, αλλά και τα γενικότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, όπως η μυρωδιά που θα πρέπει να είναι ευχάριστη και όχι σαν αυτή του πολυκαιρισμένου ψαριού.

Ο πιο γνωστός τρόπος για να απολαύσετε το εκλεκτό αυτό έδεσμα είναι η ταραμοσαλάτα, ένα πεντανόστιμο αλειφώδες έδεσμα που παρασκευάζεται αναμιγνύοντας τα αλμυρά αβγά του μπακαλιάρου με λεμόνι, ελαιόλαδο και -ανάλογα με τις προτιμήσεις- μουλιασμένο ψωμί ή πατάτα. Εναλλακτικά, πολλοί εμπλουτίζουν τη γεύση του με ξυσμένο κρεμμύδι, ενώ άλλοι που το προτιμούν λίγο πιο όξινο, προσθέτουν και λίγο ξίδι. Προζυμένιο ψωμάκι και φυσικά τραγανή λαγάνα κάνουν εξαιρετική παρέα σε όλους τους τύπους ταραμοσαλάτας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.