Γάλλος κτηνοτρόφος ανακάλυψε τυχαία έναν νέο τύπου τυριού, το οποίο ονόμασε «Κονφινέ», από τη γαλλική λέξη που σημαίνει καραντίνα.
Ο Λιονέλ Βαξελέρ είδε τις παραγγελίες του να μειώνονται έως και 80% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατ’ οίκον απομόνωσης που πάρθηκε ως μέτρο πρόληψης από τη γαλλική κυβέρνηση. Ο παραγωγός, που έχει 25 αγελάδες στην κοινότητα Σολζούρ-σουρ-Μοσελότ της περιοχής Βοσζ, στην περιφέρεια Γκραντ Εστ, δεν είχε τρόπο να διαθέσει τις μεγάλες ποσότητες τυριού που βρίσκονταν στις αποθήκες του και τις άφησε να ωριμάζουν στην… τύχη τους, για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Επρόκειτο για τυρί τύπου Μουνστέρ, που προκειμένου να αποκτήσει την ιδιαίτερη υφή και το κίτρινο περίβλημά του πρέπει να πλένεται με ένα διάλυμα άλατος και να περιστρέφεται καθημερινά. Ωστόσο, στη διάρκεια της καραντίνας εξήντα κεφάλια από αυτά τα τυριά δεν δέχθηκαν ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν σημάδια στο γκριζωπό και πιο σκληρό περίβλημά τους και μια γεύση που βρίσκεται μεταξύ του Μουνστέρ και του κλασικού Καμαμπέρ.
«Έπειτα από ένα μήνα δοκιμάσαμε ένα τυρί που είχε εντελώς νέα γεύση!», παραδέχθηκε με ενθουσιασμό ο Γάλλος κτηνοτρόφος, που είδε το νέο τυρί να γίνεται αμέσως δημοφιλές και την πρώτη παρτίδα του να εξαφανίζεται σε χρόνο-ρεκόρ. Έτσι, αποφάσισε να φτιάξει κι άλλα τυριά τύπου Κονφινέ, κάνοντας πλέον -εκτός καραντίνας- «χρυσές δουλειές».