Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών άφησε ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Νίκος Σπυρόπουλος, ηγετικό μέλος του συγκροτήματος «Σπυριδούλα».

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Facebook, ο ηθοποιός και τραγουδιστής, Δημήτρης Πουλικάκος, ο οποίος έγραψε: «Μας αφήνεις ορφανά, κύριε συνάδελφε. R.I.P.(“Άνοιξε Πέτρο, άνοιξε!”)». Ο Νίκος Σπυρόπουλος είχε καρκίνο στον πνεύμονα.

Το Νοέμβριο του 1977 μαζί με τον αδερφό του Βασίλη Σπυρόπουλο στην κιθάρα, τον Ανδρέα Μουζακίτη στα ντραμς, το Μάκη Μπλαζή στο μπάσο και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά ίδρυσαν το συγκρότημα «Σπυριδούλα». Το όνομα το πρότεινε ο συνεργάτης τους, Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από την ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη, θύματος ενός εγκλήματος που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη το 1956.

Οι «Σπυριδούλα» ξεκίνησαν συναυλίες στις οποίες έπαιζαν κατά κύριο λόγο διασκευές ξένων τραγουδιών, καθώς και μπλουζ, και γρήγορα τράβηξαν το ενδιαφέρον του σχετικού κοινού. Το 1978 είχαν ήδη αποχωρήσει οι Κουρεμένος, Κοτσμανίδης και Μπλαζής, με τον τελευταίο να αντικαθίσταται από τον Τόλη Μαστρόκαλο, ενώ λίγο μετά ο Μουζακίτης αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Φωτοδήμο.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος ήταν εκείνος που το 1977 τους έφερε σε επαφή με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, ο οποίος έψαχνε μουσικούς για να ηχογραφήσει τις συνθέσεις του. Ο Σιδηρόπουλος συνεργάστηκε αρχικά σε προσωρινή βάση με το συγκρότημα, ερμηνεύοντας δύο τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ στις συναυλίες τους στην επαρχία. Η συνεργασία τους οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1978, με σκοπό την ηχογράφηση του άλμπουμ «Φλου». Ακολούθησε μια σειρά ζωντανών συναυλιών για την υποστήριξη του δίσκου, όμως λίγους μήνες μετά οι δρόμοι τους χώρισαν.

Ύστερα από μια σύντομη περίοδο ζωντανών εμφανίσεων, το συγκρότημα μπήκε στην περιπέτεια των ανακατατάξεων και από τις τάξεις του πέρασαν αρκετοί μουσικοί, όπως ο Νίκος Ζιώγαλας (τραγούδι), ο Πάνος Κατσιμίχας (φυσαρμόνικα, τραγούδι), ο Bees (ντραμς) κ.ά. Το 1982 οι αδελφοί Σπυρόπουλου μαζί με τη Μελίνα Καρακώστα (μπάσο), τον Άκη Περδίκη (ντραμς) και τον Παύλο Βακατάτση (τραγούδι, πλήκτρα) ηχογράφησαν το άλμπουμ «Νάυλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια», που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινό, το δε ομώνυμο τραγούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα τραγούδια-σταθμούς της ελληνόφωνης ποκ δισκογραφίας.

Τρία χρόνια μετά κι αφού ο Νίκος Δόικας είχε αντικαταστήσει τη Μελίνα Καρακώστα το σχήμα διαλύθηκε και οι Νίκος και Βασίλης Σπυρόπουλος έφτιαξαν στα τέλη του ’86 το συγκρότημα «Συμμορία». Οι «Σπυριδούλα» επανεμφανίστηκαν το 1994 με το άλμπουμ «Ταξίδι Στο Κέντρο Της Πόλης» και τρία χρόνια μετά κυκλοφόρησαν σε ανεξάρτητη παραγωγή το άλμπουμ «Σε Τροχιά Με Απόκλιση», με βασικό συνθέτη, στιχουργό και τραγουδιστή τον παλιόφιλο Παύλο Βακατάτση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις αρχές τού 1998 το συγκρότημα συμπλήρωσε είκοσι χρόνια ζωής, με τη σύνθεση να την αποτελούν ο Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθάρα, τραγούδι), ο Νίκος Σπυρόπουλος (κιθάρα, πλήκτρα, τραγούδι), ο Αλέξης Ιωάννου (κιθάρα, φωνή), ο Νίκος Δόικας (μπάσο) και ο Παναγιώτης Βουρδουμπάς (τύμπανα). Το 1999, μετά το θάνατο του Ν. Δόικα, το συγκρότημα διαλύθηκε και πάλι, για να επανασυνδεθεί το 2004, με τους αδερφούς Σπυρόπουλου πάντα και το Βαγγέλη Χάνο στο μπάσο, το Γιώργο Μανδηλά στη φωνή και την ακουστική κιθάρα, την Αφροδίτη Ρήγα στα πλήκτρα, τα κρουστά και τα φωνητικά και τον Βουρδουμπά στα ντραμς. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το 2006 το άλμπουμ «Το βλέμμα των ανθρώπων», που πήρε πολύ καλές κριτικές και θεωρείται από πολλούς η ωριμότερη δουλειά τους.