Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science, η καφεΐνη μπορεί να μεταβάλει την αντιληπτή αίσθηση για τη γλύκα, κάνοντας μας να λαχταράμε περισσότερο γλυκές λιχουδιές σε σχέση με το τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πιει καφέ.
Οι ερευνητές έδωσαν σε δύο ομάδες εθελοντών να πιουν κανονικό καφέ και ντεκαφεϊνέ, χωρίς να γνωρίζουν όμως το περιεχόμενο του φλιτζανιού τους. Και στις δύο ομάδες ζητήθηκε να βάλουν ζάχαρη στον καφέ τους κάνοντας τον πιο γλυκό. Το απίστευτο δε είναι ότι όσοι έπιναν κανονικό καφέ, βρήκαν το συγκεκριμένο φλιτζάνι καφέ λιγότερο γλυκό σε σχέση με τους υπόλοιπους!
Στη συνέχεια, ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την πνευματική τους εγρήγορση και να εκτιμήσουν πόση καφεΐνη υπήρχε στο ρόφημα τους. Ανεξάρτητα όμως από το αν είχαν πιει κανονικό καφέ ή ντεκαφεϊνέ, οι εθελοντές δήλωσαν ότι βίωσαν την ίδια εγρήγορση και λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το επίπεδο καφεΐνης στο ρόφημα τους.
Συνεπώς, σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση καφέ παρέχει μια πλασματική εντύπωση ότι αυξάνεται η ενέργεια, είτε τελικά ο καφές περιέχει καφεΐνη είτε όχι. Και αυτή η σχέση ανάμεσα στους γευστικούς κάλυκες και την αίσθησης εγρήγορσης προέρχεται από μια χημική ουσία στο μυαλό μας, γνωστή ως αδενοσίνη, η οποία μας επιτρέπει να ηρεμήσουμε τα νεύρα μας και να αποκοιμηθούμε τη νύχτα. Η καφεΐνη αποκλείει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που δεσμεύουν την αδενοσίνη και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, ακόμα κι αν δεν είμαστε. Η επίδραση αυτή βέβαια δεν διαρκεί πολύ, όπως και η επίδραση που έχει στους γευστικούς κάλυκες.