Την απάντηση στο κατά πόσο η συχνή κατανάλωση αβγών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας έδωσε ο καθηγητής Ζαν-Φιλίπ Ντρουέν-Σαρτιέ και το επιτελείο του.
Σε έρευνα που διεξήχθη από το τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, ο επικεφαλής καθηγητής εξήγησε πως δεν υπήρξε πρόβλημα καρδιακών παθήσεων. Η μόνη σχέση μεταξύ μιας υψηλότερης πρόσληψης αβγών και του καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι πως η αντικατάσταση ενός αβγού τη μέρα με κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, μη επεξεργασμένο κρέας ή γάλα με πλήρη λιπαρά, αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αντίστοιχα κατά 15%, 10% και 11%. Στόχος της έρευνας ήταν η συσχέτιση της κατανάλωσης αβγών με την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, που αποτελεί και θέμα έντονων συζητήσεων στην επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες.
Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες ομάδες, που περιλάμβαναν συνολικά περίπου 215.000 άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών και ήταν υγιή στην αρχή της έρευνας, ενώ στην πορεία υπήρξαν 14.806 καρδιαγγειακά περιστατικά. Όλοι τους ρωτήθηκαν για τις διατροφικές συνήθειές τους και φυσικά για τα πόσα αβγά τρώνε. Οι περισσότεροι είπαν ότι έτρωγαν μεταξύ ενός και πέντε αυγών την εβδομάδα και η υγεία τους ακολουθήθηκε για 32 χρόνια.